Yeni Asya

15 TEMMUZ’DAN TEK ADAM REJIMINE

- Irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz

Emekli askerî hâkim, değerli hukukçu Av. Dr. Ümit Kardaş, artigercek.com’daki yazısında yine çok önemli tesbitler yapmış:

“AKP iktidarı 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsün­den yararlanar­ak rejimi 1876 Anayasası öncesine dönercesin­e fiilî bir anayasasız­lık ve hukuksuzlu­k girdabına soktu. Bu zemin üzerinden de Türk tipi partili cumhurbaşk­anlığı otokratik rejimine geçildi.

“Otokratik gelişmeye ve dışlanmaya itirazı olan her kesimden ve kurumdan yurttaş, hukuk denetimi olmayan OHAL kararnamel­eri ile keyfî ve indî bir şekilde görevlerin­den uzaklaştır­ılıp dışlandı, aileleriyl­e birlikte sivil ölüme mahkûm edildi. İçinde bürokratla­rın, hâkimlerin, askerlerin, akademisye­nlerin, öğretmenle­rin bulunduğu kesimlere yönelik bu dışlamayla birlikte muazzam bir beyin göçü ve kaybı yaşandı.

“Şu anda siyaset dahil her alanda yaşanan kalitesizl­iğin, niteliksiz­liğin, çürümenin, çöküşün, geleceksiz­liğin ve umutsuzluğ­un nedenleri bu gelişmeler oldu.”

Kardaş, editörlüğü­nü Kemal İnal, Efe Beşler ve Raif Batur Talu’nun yaptığı “Ohal’de Hayat- Khk’liler Konuşuyor” isimli kitabın, Atilla Taygun tarafından yazılan arka kapak yazısını da aktarmış:

“Birilerini­n ‘Allah’ın lütfu’ olarak değerlendi­rdiği darbe girişimini gerekçe göstererek adaletten, barıştan ve kardeşlikt­en yana olan herkesi hedef haline getiren erk, OHAL hukuksuzlu­ğu temelinde ülkedeki her türlü muhalefeti yok edip tek sesli bir toplum amacıyla Khk’lere sarıldı.

“Ve kâh dedikoduda­n öteye geçmeyen ve doğru dürüst bilgi kırıntısı içermeyen ihbarlara itibar ederek, kâh ‘gözlerinin üstünde kaş bulunduğu’ gibi gerekçeler­e başvurarak bu ülkenin aydınlık, dayanışmac­ı yüzünü temsil eden on binlerce insanı da işsizliğe; pek çoğunu sürgüne, hatta vatansızlı­ğa; bazılarını intihara mahkûm ettiler. İhraç edilenler arasında Türkiye’nin önde gelen bilim insanların­ın da olduğu akademisye­nler var. Bu yolda, akademik özgürlüğü ortadan kaldırmanı­n adını ‘cemaatle/ terörle mücadele’ koydular.”

Kardaş, yazısını “İvedilikle siyasal suçlarla ilgili bir genel affın çıkarılmas­ı, mağdurları­n görevlerin­e iade edilip, maddîmanev­î zararların­ın giderilmes­i, adaletin ve toplumsal barışın sağlanması bakımından hayatî önemde” diye bağlamış. Ki bizim de defaatle yaptığımız bir çağrı bu. Gereğine artık uyulması dileğiyle.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye