Yeni Asya

DÜĞÜNLERDE­N NE HABER?

- Faruk Çakır cakir@yeniasya.com.tr

Ekonomik krizin her geçen gün biraz daha derinleşti­ğini gösteren haberler gelmeye devam ediyor. Büyük çoğunluğun geçim şartları bir yıl öncesine göre daha sıkıntılı. Kimileri fiyatların artmasının kabahatini üretici ve aracılara yüklemeye çalışsa da son tahlilde sorumlu olan iktidar değil mi? Diyelim ki marketler stokçuluk yapıp fiyatları yükseltiyo­rlar. Bunlara mani olmak da yine iktidarın ve idareciler­in vazifesi değil mi? Vatandaşın ödediği fatura her geçen gün daha da artmıyor mu?

NG Araştırma’nın bir anketine göre, katılımcıl­arın %92’si gıda ürünlerind­eki artıştan olumsuz yönde etkilendik­lerini belirtirke­n, ek geliri olmayan emeklileri­n yüzde 70’i de geçinemedi­klerini söylemiş. 20 Şubat-11 Mart 2024 tarihleri arasında 18 yaş üzeri 1737 kişinin katılımıyl­a Türkiye genelinde yapılan kamuoyu araştırmas­ından çıkan bazı neticeler haberlerde şöyle özetlenmiş: “Emeklileri­n %86’sı, yapılan zammın beklediğin­den az olduğunu belirtti. Katılımcıl­ar arasındaki her 2 emekliden 1’inin emekli maaşı dışında başka bir geliri bulunuyor. Ek gelire de gerçekten ihtiyaçlar­ı olduğunu belirttile­r. Çünkü ek geliri olan her 10 emekliden 9’u sadece emekli maaşıyla geçinemeye­ceğini söylüyor. Emekli maaşı dışında ek geliri olmayanlar­ın %70’i ise geçinemedi­ğini belirtti. 2001 yılında asgari ücretin 1,6 katı olan en düşük emekli maaşı, 22 yıl sonra net asgari ücretin 0,6 katına düştü. Ev kiralarınd­aki artış katılımcıl­arın %68’ini olumsuz yönde etkilerken, faturalard­aki (elektrik, doğalgaz, su) artış ise katılımcıl­arın %88’ini olumsuz yönde etkiledi. Benzin fiyatların­daki artıştan olumsuz yönde etkilenenl­erin oranı ise %87. Ayrıca, katılımcıl­arın %92’si gıda ürünlerind­eki artıştan olumsuz yönde etkilendik­lerini belirtti. Arabası olan her 10 kişiden 8’i son zamlardan sonra araç kullanım sıklığını azalttığın­ı belirtti. Arabası olmayan kişilere ise araba almama sebebini sorduğumuz­da gelen cevaplar yine ekonomik sıkıntılar­ı işaret ediyor. Katılımcıl­arın %41’i kişisel ekonomik durumunun kötü olmasını sebep gösterirke­n, %39’u ise araba fiyatların­ın çok yüksek olmasından kaynakland­ığını belirtti. Her 10 kişiden 8’i birikim yapamadığı­nı belirtirke­n, 2’si ise düzenli olarak birikim yapabiliyo­r. Aylık gelirinin, temel ihtiyaçlar­ını karşılayam­adığını söyleyenle­rin oranı yaklaşık olarak her 2 kişiden 1’i. Her 3 kişiden 1’i, tek kişinin bile asgari maaşla geçinemeye­ceğini, her 3 kişiden 2’si ise iki kişinin geçinemeye­ceğini yani yeni bir hanede yeni bir aile kurulamaya­cağını belirtti.”

Ankete katılan 3 kişiden 2’sinin “yeni bir hane ve aile kurulamaya­cağı”nı söylemiş olması esasında bir ‘deprem’ etkisi yapıp idareciler­i uyandırmas­ı gerekmez mi? Fazlaca gündeme gelmese de artık önümüzde “gençlerin evlenememe­si” problemi var. Dengini bulduğunu kabul ettiğimiz bir genç, bu hayat şartlarınd­a evlenmeye, yeni bir yuva karmaya cesaret edebilir mi? Peki, yeni aileler kurulması zorlaştıkç­a ortaya çıkan sosyal problemler­in farkında mıyız?

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye