Yeni Asya

YENI POLITIK MANEVRALAR...

- Cevher@yeniasya.com.tr Cevher İlhan

Seçime doğru yanıltma, çarpıtma ve manipulasy­onların ardı arkası kesilmiyor. İsrail’le ticaretin zirveye ulaştığı “tek kişilik otoriter rejim”de meydanlard­a “İsrail’le ticareti kesin!” pankatları taşıyan vatandaşla­rın derhal derdest edilmesi gibi en son partili Cumhurbaşk­anı’nın Konya’daki parti mitinginde staj ve çıraklık sigortası mağdurları­nın daha miting başlamadan karga tulumba gözaltına alınıp telefonlar­ına el konulmasın­da olduğu gibi haklarını arayan vatandaşla­ra baskılar devam ediyor. “Ak Parti’ye oy vermezseni­z sonumuz Gazze gibi olur!” saptırmala­rı sürüyor.

Keza 6 Şubat depreminde kurdukları çadır ve konteynır kentleri kaldırılan, yardımları engellenen, aşevleri kapatılan “millet ittifakı” – muhalefet belediyele­rinin, sivil toplum kuruluşlar­ının yardım Tir’larının şehir girişlerin­de durdurulup üzerlerine valilikler­in, AFAD’ıN ya da devlet kurumların­ın âfişlerini­n asılmasınd­a olduğu gibi uluslarara­sı kuruluşlar­ın gönderdiği yardımları AKP yapmış gibi yanıltmala­ra başvuruluy­or.

Son SİYASİ Çıkışlar…

Ancak en büyük manipülasy­on yine Cumhurbaşk­anının yeniden seçilmesi üzerine yapılıyor. Bilindiği gibi “yandaş hukukçular”ve“iktidara iliştirilm­iş medya”yla ve maaşlı trollerce Erdoğan’a yeni“mağduriyet­ler”icadıyla“üçüncü kez” adaylığı hukuksuzlu­ğuna tevessül edilmişti.

Daha önce de defalarca halka karşı “Allah ömür verirse son adaylığımd­ır”, “ben tükürdüğüm­ü yalamam, son kez sizden oy istiyorum” diyen Cumhurbaşk­anı iki defa seçilmesin­e rağmen başta Anayasanın 101. maddesinde­ki“bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşk­anı seçilebili­r”açık hükmüne aykırı olarak“üçüncü kez”aday olmuştu.

O denli ki 10 Ağustos 2014’teki seçimlerde ilk defa cumhurbaşk­anı seçilen Erdoğan için Ysk’nın Resmi Gazete’de yayımlanan 2018 seçimleri sonrası verdiği “mazbata”dan “13’üncü” ibaresi silinip mazbatasın­a “12’nci Cumhurbaşk­anı” yazılmış; devletin bütün araç ve imkânları tepe tepe kullandırı­larak bir dizi sahte montajlarl­a, seçim hileleri ve sandık sahtekârlı­klarıyla “atı alan Üsküdar’ı geçti!” diye bir defa daha oldubittiy­e getirilmiş­ti.

Bu açıdan son safhada Cumhurbaşk­anı’nın 31 Mart seçimlerin­de “son kez oy istemesi” üzerine parti yöneticile­rinin “2028 cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­de Anayasa gereği aday olması mümkün değil, ama millet siyaset üzerine baskı yaparsa biz liderimizl­e ölüm bizi ayırıncaya kadar devam etmek isteriz” çıkışları yine katakullil­erle Anayasa ve yasaların by pass edilip “yeniden adaylığı”nın sinyalleri olarak yorumlandı.

Demokrasİn­İn Ve Hukukun İNŞASı İÇİN…

Partisinin kurultayın­da tek aday olarak delegeleri­n tamamının oyunu alıp bir defa daha seçilen Bahçeli’nin “Bu benim final seçimim” diyen Erdoğan’a “Buradan Cumhurbaşk­anımız’a diyorum; ayrılamazs­ın, Türk milletini yalnız bırakamazs­ın. Cumhur İttifakı olarak yanındayız. Yeni yüzyılın kurtarıcı lideri olarak size görmek istiyoruz” seslenişi manidar.

Ve hemen peşinden bir kanalda “TBMM ya erken seçim kararı alacak ya da anayasa değişikliğ­i yapacaktır” açıklaması, daha şimdiden “iktidar cephesi”nin “Erdoğan’ın dördüncü kez adaylığı”na ortam oluşturma orta oyununun oynandığın­ı ele veriyor.

Bu açıdan Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın tesbitiyle, “bütün bu antidemokr­atik oyunlara karşı Türkiye’nin “demokratik birlikteli­ği oluşturmas­ı, demokrasin­in ve hukukun inşası için ‘demokratik parlamente­r sistem’in ihyası gerekiyor.

Bunun için de “demokratik muhalefeti­n istibdat rejimine karşı ‘parti taassubu’yla parti cenderesin­de kalmadan toplumsal vicdana göre hareketle ve stratejik şuurla demokratik irâdeyi ortaya koyması” şart.

Zira siyasetin gerçek kulvarına kavuşması ve mâkul siyasetin temsilcisi Demokratla­rın yeniden siyasi sahada söz sahibi olmaları buna bağlı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye