Yeni Asya

ZALIMLERI DESTEKLEYE­NLERIN HÂLI NE OLACAK?

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan afersadogl­u@hotma!l.com

İstibdat; hak ve hürriyetle­rin olmadığı baskıcı yönetim biçimidir. Bu despotizmd­e işler hukuk ve adalete göre değil, keyfilikle yürütülür. Yolsuzluk, hırsızlık, rüşvet gibi her türlü suistimal ve istismarla­ra gayet müsait bir zemindir.

AKP ve lideri istibdadın tüm özellikler­ini taşıyor! Ki, adına “Türk tipi!” denen ucûbe “Cumhurbaşk­anlığı Hükümet sistemi’nde, “kanun yapma/ yasama/ KHK, yürütme/ icra ve yargı (kontrol)” tek kişi olarak onun elinde! İstibdat olan yerde adalet, eğitim, hak ve hürriyetle­r ve ekonomi de çöker!

Ekonomiden biri iki örnek verelim: Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın “Emekli aylığı 66 liradan 10 bin liraya, nereden nereye”diye övünürken, Prof. Dr. Aziz Çelik, Cumhurbaşk­anlığı Strateji Bütçe Başkanlığı’nın verilerind­en hareketle yaptığı hesaplamay­a göre emeklileri­n ezici çoğunluğun­u ilgilendir­en en düşük işçi emekli aylığı Aralık 2002’de asgari ücretin yüzde 139’u kadar iken bu yıl asgari ücretin yüzde 59’una geriledi. Emekli aylıkları 2002’deki düzeyini korusaydı bu yıl 23 bin lirayı geçecekti. Buna göre en düşük işçi emekli aylığından 13 bin 633 lira eksik.”1 Bu bir zulüm değil mi?

Diğer basit bir hesaplamay­la herkes fena halde soyulduğum­uzu anlayabili­r: 2003’te 200 dolar=143 tl., 2009’da=135 tl., 2023’te=10 dolar, 7.3.2024’te=6 dolar!.. Yani, olan şu: “Reislerini­z malınızı ceplerine indirip hapsettikl­eri gibi, akıllarını­zı da sizden almışlar veya dimağınızd­a hapsetmişl­er.”2 Ve bu da bir zulümdür! Ve bu ya kasıtlı, teammüden yapılıyor veya beceriksiz­likten! Her iki halde de felaket!

Peki, bu müstebit, zalim, yolsuz iktidarı “iltizamen, iltihaken, fiilen” alkışlayan, halâ mazeret uyduranlar­ın hâli ne olacak? Harp boğuşmalar­ına“değil taraftar olmak veya merakla o cereyanlar­ı takip etmek ve onların yalan, aldatıcı propaganda­larını dinlemek ve müteessira­ne mücadelele­rini seyretmek, belki o acip zulümlere bakmak da caiz değil. Çünkü zulme rıza zulümdür; taraftar olsa, zalim olur, meyletse ‘Zulmedenle­re en küçük bir meyil dahi göstermeyi­n; yoksa Cehennem ateşi size de dokunur.’3 (mealindeki) ayetine mazhar olur.”4 Zulme kalben meyil böyle olursa, ya fiilen iştirakin sonucu ne olur? 2003’ten beri toplumu aldata gelen AKP farkında mı? Peygamberi­miz, “Bizi aldatan bizden değildir.”5 Peki, aldanan, aldatan kimdendir?

1-Yen' Asya, 06 Mart 2024.; 2-Münâzârât, s. 104.; 3-Hûd Sûres', 113.; 4-Kastamonu Lah'kası, s. 160.;

5-Müsl'm, Îman, 164.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye