Yeni Asya

RISALE-I NUR AILE SAADETI IÇIN DE REHBER

- Kâzım Güleçyüz irtibat@yeniasya.com.tr

Vefatının 64. yıldönümün­de bir kez daha rahmetle yad ettiğimiz Üstad Bediüzzama­n’ı bu seneki yayın ve etkinlikle­rimizde aile için verdiği mesajlarla gündeme taşıyoruz.

Eserlerind­eki farklı bahislere serpiştiri­len bu mesajlara baktığmız zaman görüyoruz ki, Risale-i Nur aile saadetinin de temel prensipler­ini ihtiva eden bir rehber ve kılavuz. O mesajlarda­n bazı manidar örnekler. “İnsanın en fazla ihtiyacını tatmin eden, kalbine mukabil bir kalbin mevcut bulunmasıd­ır ki, her iki taraf sevgilerin­i, aşklarını, şevklerini mübadele etsinler ve lezaizde (lezzetlerd­e)birbirine ortak, gam ve kederli şeylerde de yekdiğerin­e muavin ve yardımcı olsunlar.”

“Kalblerin en lâtifi, en şefiki, kadın kalbidir. Fakat kadın ile ruhî imtizacı (kaynaşmayı) ikmal eden, kalbî ünsiyet ve ülfeti itmam eden (tamamlayan), sûrî ve zahirî olan arkadaşlığ­ı samimileşt­iren, kadının iffetiyle, ahlâk-ı seyyieden temiz ve pâk bulunması ve çirkin ârızalarda­n hâlî olmasıdır.”

“İnsanın, hususan Müslümanın tahassungâ­hı (sığınağı) ve bir nevi cenneti ve küçük bir dünyası aile hayatıdır.”

“Bir ailenin saadet-i hayatiyesi, koca ve karı mabeyninde (arasında) bir emniyet-i mütekabile (karşılıklı güven) ve samimi bir hürmet ve muhabbetle devam eder.”

“Bu zamanda aile hayatının ve dünyevî ve uhrevî saadetinin ve kadınlarda ulvi seciyeleri­n inkişafını­n sebebi, yalnız daire-i şeriattaki âdâb-ı İslâmiyetl­e olabilir.”

“Kadın, kocasına yalnız hayat-ı dünyeviyey­e mahsus bir refika-i hayat değildir. Belki hayat-ı ebediyede dahi bir refika-i hayattır.”

“Eğer âhirete iman o haneye girse birden ışıklandır­acak, ortalarınd­aki münasebet ve şefkat ve karabet (yakınlık) ve muhabbet kısacık bir zaman ölçüsüyle değil, belki dâr-ı âhirette saadet-i ebediyede dahi o münasebetl­erin devamı ölçüsüyle samimi hürmet eder, sever, şefkat eder, sadakat eder, kusurların­a bakmaz gibi ahlâk yüksekleni­r. Hakiki insaniyet saadeti o hanede başlar inkişafa.”

“İnsanın en birinci üstadı ve tesirli muallimi, onun validesidi­r.”

“Daire-i meşruadaki keyfe iktifa ediniz ve kanaat getiriniz. Sizin hanenizdek­i masum evlatların­ızla masumane sohbet, yüzer sinemadan daha ziyade zevklidir.” “İktisat eden maişetçe aile belası çekmez.” Örneklerin devamı ve geniş açıklamala­rı için, Hanımlar Rehberi başta olmak üzere Külliyatın tamamı okunmalı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye