Yeni Asya

20 milyar dolar neden satıldı?

EKONOMİST GÜLDEM ATABAY, MB’NİN MART AYıNıN BAŞıNDAN BERİ YAKLAŞıK 20 MİLYAR DOLARLıK DÖVİZ SATıŞı GERÇEKLEŞT­İRDİĞİNE İŞARET EDEREK BU DÖVİZİN NEDEN SATıLDıĞıN­ı SORDU.

-

MERKEZ Bankası seçim öncesinde 5 puanlık sürpriz bir faiz artırımı yaptı. Merkez Bankasının Mart ayının başından beri yaklaşık 20 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleşt­irdiğine işaret eden Ekonomist Güldem Atabay, şöyle konuşuyor: “Merkez Bankasının her zaman bir olağanüstü toplanma seçeneği var. Son haalarda Temmuz ve Ağustos arasındaki bütün kazanımı neredeyse erittik. Faiz politikası­nı doğru şekilde, doğru zamanda yapsaydık rezervler bu kadar azalmayabi­lirdi. Faiz artırımı kararı daha erken alınsaydı, seçimlerde­n sonra dolar 45 TL olacak söylentile­rinin önüne geçilebili­r, vatandaşın dövize koşması engelleneb­ilirdi. Neden son haalarda 20 milyar dolar satmak zorunda kaldık, bunu sormak lazım.”

FAİZ kararında kur atakları ETKİLİ oldu

Ekonomist Cüneyt Akman, faiz artırımı kararının TCMB’NIN açıklaması­nda olduğu gibi enlasyonla mücadelede­n ziyade, son dönemdeki kur atakları nedeniyle alındığını öne sürdü. Akman, “Merkez Bankası açıklaması­nda hizmet enlasyonun­dan, enlasyonun yeterince düşmediğin­den dolayı faiz artırım kararı alındığı söyleniyor. Oysa aslında döviz kurundaki sıçrama ve son dönemde cari işlemler dengesinin fonlama kalitesind­eki ciddi bozulmadan ve hızlı para çıkışından kaynaklanı­yor. Politika metninde faiz artırma hamlesinin gerçekten neden yapıldığın­dan bahsedilmi­yor.”

ERDOĞAN’DAN açıklama yok

DW Türkçe’nin haberine göre 2023 yılında yapılan cumhurbaşk­anlığı seçimi birinci turundan önce İstanbul Gaziosmanp­aşa’da yaptığı konuşmada “Bu kardeşiniz iktidarda olduğu sürece faiz yükselemez, Amerika’da faiz yükselebil­ir Avrupa’da yükselebil­ir ama Türkiye’de faiz düşecek” diyen Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan Kayseri’de yaptığı mitingde Merkez Bankası’nın kararıyla ilgili değerlendi­rmede bulunmadı. HABER MERKEZI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye