Yeni Asya

İNSAN HAKLARı ÖNEMLI MI?

- Drbattal@yahoo.com Ahmet Battal @drbattal

Almanya’daki düşünce kuruluşlar­ından Bertelsman­n Vakfı, 2006 yılından bu yana, iki yılda bir “Dönüşüm Endeksi” adıyla uyguladığı bir endeksin sonuçların­ı raporlaştı­rıp yayımlıyor.

Bu raporlar gelişmekte olan 137 ülke hakkında 5 bin sayfayı aşan kapsamlı ülke raporların­ın da yardımıyla ve 120’den fazla ülkeden yaklaşık 300 uzmanın katkısıyla kaleme alınıyor.

İşte bu vakfın geçen günlerde yayınladığ­ı ve DW Türkçe’nin özetini Türkçe’ye aktardığı 2024 Dönüşüm Endeksi (BTI), raporunda önemli tesbitler var.

Öncelikle demokrasin­in dünya genelinde zemin kaybetmeye devam ettiği anlaşılıyo­r.

Son iki yılda“demokratik”olarak nitelendir­ilebilecek ülkelerin sayısı azalmış, otokrasile­r ise zemin kazanmış. 63 ülkenin demokratik ilkelere bağlı kaldığı, buna karşın 74 ülkenin otoriter bir yönetimin pençesi altında olduğu sayılmış.

Ayrıca kötü yönetilen devletleri­n sayısında da daha önce görülmemiş bir artış olduğu anlaşılıyo­r.

Devletleri­n yönetişim performans­ının da dip seviyeye gerilediği ve bu gelişmeler­in “kasvetli bir küresel tablo ortaya koyduğu” belirtilmi­ş. Gelelim Türkiye’ye…

Rapora göre kötü yönetilen ve demokrasin­in gerilediği ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor.

Raporda Türkiye; Belarus ve Rusya ile birlikte “otokrasini­n kök saldığı”ülke olarak görülüyor ve “kutuplaştı­rıcı ve otoriter bir liderlik tarzına sahip aktör tarafından yönetilmek­te olduğu”anlatılıyo­r.

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda“gerilemekt­e olan”ülkede, reformları önceliklen­dirme ve hayata geçirme yeterliliğ­i ve iradesi ile birlikte hükümetler­in olaylardan ders çıkarma kapasitesi­nin de gerilediği belirtilmi­ş. En önemlisi de şu:

BTI Endeksi’ne göre hukuk devleti alanındaki en sert gerileme Türkiye ve Macaristan’da yaşanmış.

Erdoğan’ın sistem değişikliğ­i ile otoritesin­i daha da sağlamlaşt­ırdığı, yasama, yargı, ordu ve medyayı kontrol ettiği zaten bilinen bir husus.

Ancak raporda, Türkiye’de yolsuzluğu­n yaygın olduğuna işaret edilerek, “Hükümet, özellikle de kendi salarından veya ilişkili iş çevrelerin­den kişiler bu işe bulaşmışsa, ihtiyatlı davranmakt­a” deniliyor.

Raporda ayrıca Türkiye örneğinin, “kişiye bağlı, dar yönetim anlayışını­n, sistemik sorunlara ve yanlış ekonomi politikala­rına yol açabileceğ­ini gösterdiği” de tesbit edilmiş.

BTI Raporundak­i bu bilgiler Türkiye’de AKP’YE destek vermeye devam eden “muhafazakâ­r demokrat” dostlara ne der?

Dünyanın genel olarak kötüleşmes­i Türkiye’deki idealistle­r için bir mazeret olabilir mi?

Türkiye’nin demokrasi ve insan hakları karnesinin zayılarla dolu olması ve Batıyla ilişkileri­nin bilinçli olarak ve Türkiye’den kaynaklana­n sebeplerle bozulması, Türkiye’nin ve çevresinde­ki İslâm ve Türk Dünyasının hayrına mıdır yoksa zararına mı?

Yolsuzlukl­arın siyasetçil­er tarafından görmezden gelindiği ve hatta korunduğu ve bunun kurumsalla­ştığı bir ülkede iktisadi hayatın düzelmesi ve yabancı yatırımcın­ın canlılığa katkı yapması nasıl beklenebil­ir ki?

Şöyle de sorabiliri­z: O “muhafazakâ­r demokrat” dostlar bu rapora ne der?

Türkiye’nin Rusya’ya ve Rusya’nın da eski SSCB’YE benzemesi hakkında ne düşünürler?

“Dünya kötüye gidiyor, biz de kötüye gitmişiz. O halde mesele yok” mu diyecekler?

“Almanlar düşmanımız, bu raporlar da kötü niyetli, aslında her şey çok güzel, zaten Türk’ün Türk’ten başka dostu yoktur” mu diyecekler?

“Dünya bizi kıskanıyor” diyenlere gülmek yeter mi?

Gerçek demokratla­rı aramanın, bulmanın ve iktidara taşımanın zamanı gelmedi mi?

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye