Yeni Asya

Tarım Tehdit altında

DEMOKRAT PARTİ GENEL BAŞKANI GÜLTEKİN UYSAL, ”TÜRK ÇİFTÇİSİNİ DESTEKLEME­ZSENİZ, ŞEHİRDE YAŞAYAN MİLYONLAR DAHA PAHALIYA GIDAYA ULAŞIR. ARTIK TÜRK TARIMI BAMBAŞKA RİSKLERLE KARŞI KARŞIYA”DEDİ.

-

ADNAN SOLMAZ

DEMOKRAT Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, seçim çalışmalar­ı kapsamında Kırşehir’de ziyaretler gerçekleşt­irdi. Kırşehir Şehit Aileleri Derneği Başkanı Mutlu Kılıçaslan ve şehit aileleriyl­e buluşan Uysal, ardından Kırşehir Ziraat Odası Başkanı Mevlüt Toprak’ı ziyaret ederek, kentteki tarım üretimi hakkında bilgi aldı. Burada konuşan Uysal, üreticinin de tüketicini­n de memnun olmadığını, tarla ile sofra arasında büyük fiyat farkları bulunduğun­u söyledi. Dolar hareketlil­iğinin sorunlara yol açtığını savunan Uysal, “Türk çiçisini destekleme­zseniz, şehirde yaşayan milyonlar daha pahalıya gıdaya ulaşır. Bu bir döngü, dağına taşına sahip olacaksını­z. Topraktan kopan geri dönüyor mu? Artık

Türk tarımı bambaşka risklerle karşı karşıya, büyük dünya devlerinin, kartelleri­n tehdidiyle karşı karşıyadır.” diye konuştu. Uysal, hayvancılı­k yapanların da çeşitli sorunları olduğuna değinerek, “2010 ile 2024 arasında 12 milyar dolarlık canlı hayvan ithal edilmiş. Hepimizin sorumluluğ­u var” dedi.

en çok yoksul kesim etkileniyo­r

Dünya genelinde son bir yılda yüzde 10,5 oranında gerileyen gıda fiyatları Türkiye’de ise 46 aydır ara vermeden artıyor. Bu yıl Mart ayında da gıda fiyatların­da bir önceki aya göre yüzde 5,9 oranında artış yaşandı. Yılın ilk üç aylık döneminde yüzde 22,5 oranında yükselen, gıda fiyatların­daki yıllık artış ise yüzde 105,1 olarak gerçekleşt­i. Birleşik Kamu-İş Konfederas­yonunun Ar-ge birimi KAMUAR’ıN fiyatların­ı Ankara’daki marketlerd­en düzenli olarak derlediği ve halkın en fazla tükettiği 64 temel gıda maddesinde­n oluşan bir sepeti esas alarak hazırladığ­ı gıda fiyatları endeksinin Mart 2024 sonuçları açıklandı Açıklamada, TÜİK’IN en son açıkladığı tüketim harcamalar­ıyla ilgili istatistik­lere göre en zengin yüzde 20’lik kesim tüketim harcamalar­ının yüzde 16,6’sını, en yoksul yüzde 20’lik kesim ise yüzde 35,8’ini gıda için yaptığı, dolayısıyl­a gıda fiyatların­da Türkiye’de son 44 aydır yaşanan kesintisiz artış en fazla sabit gelirli ve yoksul kesimleri etkilediği vurgulandı.

 ?? ?? Dp lideri Gültekin uysal, kırşehir ziyaretler­inde konuştu.
Dp lideri Gültekin uysal, kırşehir ziyaretler­inde konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye