Yeni Asya

Gelinen nokta secimli otokrasi

SİYASAL İSLAM’ıN İKTİDAR OLMASıNDA 28 ŞUBAT ve ÖNCESİNDE UYGULANAN JAKOBEN LAİKLİĞİN payı BELİRLEYİC­İ Oldu. SİYASAL İSLAMCıLAR ZAYıF OLDUKLARı İLK DÖNEMDE İNSAN HAKLARı, HUKUK DEVLETİ, ÖZGÜRLÜK GİBİ DEĞERLERE YASLANıP, KENDİLERİN­E DESTEK VEREN LİBERAL AYD

-

M. SAİD ZEKİ açısından, hem uluslarara­sı sözleşmele­r bakımından mümkün olmadığını gördüm. Ayrıca ölüm emrini veren ve uygulayanl­arın üst düzey yetkililer olması nedeniyle davanın devri sanıklar açısından tam bir ‘’kendi davasının yargıcı olmak’’ sonucunu doğuracakt­ı. Bu ise vicdanları yaralayan bir durumdu.

Yine Kaşıkçı devamlı uluslarara­sı seyahat eden bir kişi, başka ülkelerde işlenme imkânı varken cinayet mahalli olarak ülkemiz seçilmişti. Dolayısı ile ülkenin onur ve saygınlığı büyük zarar görmüştü. Uzun bir gerekçe yazarak davanın devrini olumlu bulan çoğunluğun görüşüne iştirak etmediğimi belirttim.

Esasen davanın devri anlamsızdı; zira dava devredilme­den önce zaten Suudi Arabistan’da bir kısım sanıklar hakkında dava sonuçlanmı­ş, bir kısım sanıklar hakkındays­a takipsizli­k kararı verilmişti. Dolayısı ile Suudi Arabistan’a devredilme­si halinde dava düşürülece­kti. Ve beklenen oldu. Dava devredildi­kten hemen donra düşürülere­k kapatıldı.

Sonucun böyle olacağı bizim yürütme ve yargımız tarafından kesinlikle biliniyord­u. Yani bile bile lades dendi.

S. ZEKİ- Sizin gibi değerli hukukçular­a en fazla ihtiyaç duyulan bir zamanda emekli oldunuz. Görev yaparken, emekli olmak kararına giden süreci özetler misiniz?

N. DEMİR- Yargıda görevli hâkim ve savcıların tayinleri ile ilgili kararname son bahar ve yaz aylarında olmak üzere yılda iki kez çıkarılmak­tadır. Kararnamey­e girecekler­e mesajla haber verilmekte, gitmek istediği yerleri belirtmesi istenmekte­dir.

Kaşıkçı davasının itirazına muhalefet şerhini Nisan 2022 de yazmıştım. Kararnamey­e gireceğim dahi haber verilmeden iki ay sonra çıkarılan yaz kararnames­iyle Kahramanma­raş’a tayin edildim. Bunun üzerine ayrılma kararı aldım ve emekli oldum.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye