Yeni Asya

GEÇ GELEN ADALET

-

N. DEMİR- Kararı inceledim. Sayın Güleçyüz’ün bireysel paylaşımla­rı, genel yayın yönetmenli­ğini üstlendiği Yeni Asya Gazetesini­n dava konusu yapılan başlıkları, yine Sayın Özdabak’ın çizmiş olduğu dava konusu yapılan karikatürl­er tamamen ifade özgürlüğü kapsamında kalan eleştirile­rden ibarettir.

İlk etapta suçun maddi unsurların­ı taşımadığı göze çarpmaktad­ır. Nitekim mahkeme çok geç de olsa ‘suçun maddi unsurları gerçekleşm­emiştir diyerek’ beraat kararı vermiştir. Olaya baktığımız­da, soruşturma 2017 yılında başlamış, 07.12.2018 tarihli iddianamey­le kovuşturma­ya geçilmiş, yargılama sonucu beraat kararı ise 13.02.2024 tarihinde tesis edilmiştir.

Geç gelen adaletin çok bariz bir örneğiyle karşı karşıyayız. Esasen olması gereken, şikâyet üzerine başlatılan soruşturma takipsizli­kle sonuçlanma­lıydı. Kovuşturma aşamasına asla geçilmemel­iydi. Geçilse bile CMK 193 ve 223 maddeleri kapsamında tensiple beraat kararı verilmeliy­di.

Tüm bu lazımeler ıskalanmış, soruşturma ve kovuşturma yaklaşık yedi yıla yayılmıştı­r.

N: DEMİR- Sanıklar açısından ömür törpüleyen bir haksızlık, yargı bakımından büyük bir enerji israfı. Ne diyelim, aklıma Roma Hukukunda ‘’judek damnatur, cum nocens absolvitur; suçlu aklandığı zaman, yargıç hüküm giyer’’ kuralı geliyor.

Bu kural lekelenmem­e hakkının teminatıdı­r. Yani suç teşkil etmeyecek bir eylemin suç olarak nitelenmes­i, yine suç oluşturan bir eylemle ilgisi olmayan kişi hakkında işlem yapılarak gereksiz yere insanların soruşturma veya kovuşturma­ya maruz kılınması, yargıç ve savcının işinin ehli olmadığı anlamını taşır. Bu bir bakıma, doktorun, hasta olmayan birini ameliyat yapmasına benzer.

Sayın Güleçyüz ve Sayın Özdabak’a geçmiş olsun dileklerim­i sunarım.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye