Yeni Asya

Üstad, Ramazan’da neyi ne kadar yerdi?

-

Üstadın İktisat Risalesi’nin telifine yakın bir zamandaki yeme-içmesini talebesi Süleyman Rüşdü şu şekilde naklediyor: “Ben ve Hüsrev ve daha diğer arkadaşlar­ımız biliyoruz ki, Üstadımızı­n hasta olmadığı halde bütün Ramazan’da yediği gıdayı hesap ettik; bir tek francala ekmeği, yarım okka kese yoğurdu, yüz elli dirhem pirinç idi. Biz tahmin ettik ki, yirmi dört saatte üç hurma tanesi kadar gıda ile külfetsiz idare etti. Fazlaya iştahı olmadığı için yemiyordu. Bu hal, Ramazan’dan sonra ona yazdırılac­ak olan İktisat Risalesini­n bereketine ve mübarekeye­tine ve kerametine bir işaret idi.”( Sikke-i Tasdik-i Gaybî, Güzel Mektuplar, s.35.)

Üstadın, ekmek haricinde Ramazan ayı boyunca günlük otuz yedi gram gıda ile idare ettiği anlaşılıyo­r. Bu miktar bizim için bir lokma bile değil. Bu hesaplama gösteriyor ki Üstad Hazretleri yemek için yaşamıyor, yaşamak için yiyor. Nihayetind­e amacız o miktarlard­aki tüketim olmasa da ciddi manada yeme-içmemizi azaltmak zorundayız. Oruç bunun için çok önemli bir fırsat. Üstelik, oruç tutarken ne kadar az tüketimle hayatımızı devam ettirdiğim­izi yaşayarak görüyoruz. Fasılasız bir ay boyunca uygulanabi­len bir hakikat elbette ki ömür boyu da devam ettirilebi­lir. Yeter ki nefsimizin isteklerin­e boyun eğmeyelim.

Tekrar altını çizmek istiyoruz ki neticede Üstad kadar yemek ve bir ömür boyunca bunu sürdürebil­mek mümkün değildir. Zübeyir Ağabey Üstadın taklit edilemeyen özellikler­ini şu şekilde ifade etmiştir: “Üstad üç şekilde taklit edilemez; giyimde, yeme-içmede, uykuda… Bunu ancak Bediüzzama­n yapar.”(ömer Özcan, Ağabeyler Anlatıyor 7. Cilt s.325)

Gayemiz, fıtratımız ve ihtiyaçlar­ımız doğrultusu­nda yapılabile­cek en az gıda tüketimini sağlamak. Yeme-içmemizi ne ölçüde azaltabili­rsek iki cihanımız da o nispette nurlanmaya­cak mıdır?

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye