Yeni Asya

AILEYI KORUMA SEFERBERLI­ĞI

- Irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz

Aile, tarihi insanın yaratılışı­yla yaşıt köklü bir “müessese.” İnsanı iki ayrı cins olarak yaratan Allah’ın, bu cinsler için fıtri bir beraberlik, kaynaşma ve ortak yaşama zemini olarak ihdas ettiği bir “kurum.” Ve nesillerin sağlıklı şekilde devamına vesile olan bir birlikteli­k.

Aileye vücut veren fıtrî dinamikler hem biyolojik, hem psikolojik, hem sosyal, hem manevî ve ahlakî gereklilik­lerin bir bileşimini teşkil ediyor.

Ama özellikle çağımızda aile çok yönlü yıpratıcı ve yıkıcı saldırılar­ın hedefi durumunda. Fıtrattan sapma eksenli cereyanlar kadınları da, erkekleri de, hedefinde bilhassa gençlerin ve çocukların yer aldığı dessas stratejile­rle yoldan çıkarmaya çalışıyor.

Ahlakî değerlerde­ki aşınma, tüketim çılgınlığı, yoksulluk ve gelir uçurumu, nesiller arası iletişimin zayıflamas­ı, hatta yer yer kopması, aile içi şiddet, aile kurmak gittikçe zorlaşırke­n aileyi dağıtmanın kolaylaşma­sı, boşanmalar­daki artış, zulümlerin perişan ettiği aileler ve daha nice mesele.

Anayasasın­da “toplumun temeli” olarak nitelediği ailenin korunmasın­ı temel görevi sayması gereken bir devletin, aileye yönelik tahripkâr gelişmeler­e ilgisiz ve duyarsız kalan tavrı da başlı başına ciddi bir problem.

Ama zaten aile, tek başına devlete ve kurumların­a bırakılama­yacak kadar önemli. Ve özellikle aile bireylerin­den başlayarak bütün ailelerin önce kendi içlerinde, sonra toplum genelinde aileye sahip çıkma seferberli­ği başlatmala­rı gerekiyor.

Çünkü bilhassa kadınlar, gençler ve çocuklar üzerinden yürütülen sistematik ve tahripkâr kampanyala­r, Bediüzzama­n’a “Eyvah! İnsanın, hususan Müslümanın tahassüngâ­hı (sığınağı) ve bir nevî cenneti ve küçük bir dünyası aile hayatıdır. Bu da mı bozulmaya başlamış?” (Lem’alar, s. 464) diye sorduran derin endişeyi teyid eder şekilde, üstelik çok daha etkili araçlarla şimdi de devam ediyor.

Buna karşı, aileye vücut veren fıtrat kanunları, insanî değerler ve semavî dinlerle gelerek en mükemmel şeklini İslamda bulan ahlâk prensipler­i çerçevesin­de, hak ve adalet ekseninde ve imanî bir perspektif­le topyekûn bir “aileyi koruma ve güçlendirm­e” seferberli­ğine ihtiyaç var.

Bilhassa sivil zeminde gönüllü bir seferberli­ğe.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye