Yeni Asya

Gençler adalet istiyor

KONDA ARAŞTıRMA YÖNETİM Kurulu ÜYESİ BEKİR AĞıRDıR,“GENÇLERİN EN ÖNEMLİ SORUNLARıN­DAN BİRİSİ KATıLıM. SADECE SİYASETE DE DEĞİL, HAYATA KATıLıM. BURADA ÜÇ Başlık var; BİRİSİ ADALET. KÜRT, SÜNNİ, TÜRK FARKETMEZ BİRİNCİ SıRADA ADALET ÇıKıYOR” DEDİ

-

KONDA Araştırma Yönetim Kurulu üyesi Bekir Ağırdır, Gençlik Örgütleri Forumu (Go-for) ve KONDA Araştırma’nın iş birliğinde İsveç Büyükelçil­iği’nin desteği ile hazırlanan “Gençlerin Politik Tercihleri Araştırmas­ı 2024” raporunu değerlendi­rdi. İşsizlik ve ekonomik kriz nedeniyle birçok gencin halen ailesinden “harçlık” alarak yaşadığını aktaran Ağırdır, “Gençlerin en önemli sorunların­dan birisi katılım. Sadece siyasete de değil, hayata katılım. Burada üç başlık var; birisi adalet. Kürt, Sünni, Türk farketmez birinci sırada adalet çıkıyor. Gençlerin tanınma ve katılım adaleti öne çıkıyor. Aynı şey Kürtler için de öyle. Gelir adaletinde­n önce bu söylenir. Gençler mahalleler­inden çıkamıyor. Türkiye demograisi­ne baktığınız­da yüzde 30’lardadır genç çalışanlar. Yüzde 70’lik 30 yaş altı insanlar hala ailenin verdiği harçlığa mahkum. Dolayısıyl­a mahallesin­den çıkamıyor. Katılım sadece siyasi kararlara değil, hayata katılım” diye konuştu.

MİLLİYETÇİ­LİK DE YÜKSELMİYO­R, MUHAFAZAK­RLIK DA ARTMIYOR

TÜRKİYE’DEKİ gençlerin kendilerin­i ideolojik olarak tanımlarke­n “bir şemsiye altına” hissetme ihtiyacı olduğunu belirten Ağırdır, “Gençlik meselesind­e çok araştırma yaptık. Çok fazla da raporumuz var. Ülke gençliğini­n ya da demograik olarak genç kabul edilen nüfusun 4’te 3’ü siyasetle ilgili değil. Ezber ya da Batı’dan gelmiş terimler var. ‘Z kuşağı’, ‘bu gençler iş beğenmiyor’ gibi şeyler konuşuyoru­z. İdeolojik olarak gençler kendini nasıl tanımlar denildiğin­de; milliyetçi­lik ve atatürkçül­ük var. Sonra diyor ki; siyasi görüşümden vazgeçmek isterim. Türkiye’de milliyetçi­lik de yükselmiyo­r, muhafazakâ­rlık da artmıyor. Bu iktidarın yaptıkları­na rağmen artmıyor. Gündelik pratikte bile din söylendiği, arzulandığ­ı gibi değil” dedi. Ağırdır,“hukuka inanç olmadığı, büyükşehir­lerde örgütlenme faaliyetle­rini yürütemedi­ği için o zaman kişi kendisini bir şemsiye altında hissetmek istiyor”ifadelerin­i kullandı.

 ?? ?? bekir Ağırdır,:“türkiye’de Yüzde 70’lik 30 yaş altı insanlar hala ailenin verdiği harçlığa mahkum.”
bekir Ağırdır,:“türkiye’de Yüzde 70’lik 30 yaş altı insanlar hala ailenin verdiği harçlığa mahkum.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye