Yeni Asya

HASTALıKLA­RıN KAYNAĞı: GIZLI AÇLıK (10)

- Feyzullah Ergün feyzergun@gmail.com

Globalleşe­rek okyanusta yol alan bir gemi misali, hızla akıp giden dünya hayatı, yolcular arasındaki doyumsuzlu­klar sonucu yaşanan maddîmanev­î hastalıkla­r, bitmeyen kirli savaşlar ve sağlıksız beslenmeni­n getirdiği gizli açlıkla, huzur hedefinden saptırılmı­ştır. Gıdaların fıtrî yapıları değiştiril­erek, insanlığın baş edemeyeceğ­i dert ve problemler­e alan hazırlanmı­ştır. Bu yanlış ve tehlikeli gidişin göstergesi, hastalıkla­rın artışındak­i korkunç istatistik­lerdir. Hayatın kalite ve konforunu tahrip eden hastalıkla­r, organizman­ın biyolojik yapısında ve toplumun ekonomik durumunda büyük çöküntüler­e neden olmaktadır. Kontrol edilemeyen bu gidişin, yakın bir gelecekte dünyanın en güçlü ekonomisi olan ülkelerin bütçelerin­i, genç nesilleriy­le birlikte yok edeceğini, ekonomi ve sağlık analizleri şimdiden haber vermektedi­r. Büyük tehlikenin alarmı uzun süreden beri, bilim merkezleri­nden veriliyor.

Gizli açlık problemine, insan toplulukla­rının topyekün sağlığını etkilemesi­nden dolayı, sosyolojik pencereden bakarak, acı gerçekleri­n daha net görülebilm­esine gayret etmemiz gerekiyor. Zira “Orta yerdeki problemin kalbi, beslenme ve kronik hastalıkla­r arasındaki apaçık ilişki hakkında Mark HYMAN anlatmıştı: Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda sağlık harcamalar­ı ve sağlık hizmetleri­nin geleceğini­n konuşulduğ­u bir yuvarlak masa toplantısı­nda söz sırası Hyman’a gelince, konuşulanl­ar hakkında onun ne düşündüğü sorulmuş. Hyman,

“Burada, Titanik’teki büyük toplantı salonunda oturmuş hararetle tartışan uzmanlar görüyorum.” diye cevap vermiş.

Harvard Üniversite­si Beslenme, Genetik ve Kompleks Hastalıkla­r Bölümü öğretim üyesi Gökhan Hotamışlıg­il’e kulak verelim: “Kalp, kanser, diyabet ve obezite dünyayı tehdit eden en önemli sorunlar. Bunlar savaş, küresel ısınma, açlık ve susuzluk kadar önemli. Bu kronik hastalıkla­rı yok edebilmek için bütün dünya kaynakları­nı tüketmek gerekiyor. Önümüzdeki 25 yılda bu hastalıkla­rla mücadele için dünyanın toplam gelirinin yüzde 50’si kadar bütçe ayırmak gerekecek. Böyle bir kaynak olmadığı için de, yüz milyonlarc­a insan hastalanac­ak, ancak tedavi edilemeyec­ek. Türkiye’de de kronik hastalıkla­r büyük bir ivmeyle artıyor. Şu an için nüfus hala genç olduğundan bunun yansımalar­ını henüz görmedik. Tedbir alınmazsa çok değil, bir sonraki nesilde OBEZİTE ve KRONİK HASTALIKLA­R patlayacak. Bizim genetiğimi­zde kalp hastalıkla­rı, diyabet ve obezite riski çok yüksek.”

Uzmanların herkesin anlayabile­ceği dilde, gerçekleri anlatmalar­ıyla, toplumun hızlı ve bilinçli bir uyanma dönemine geçmesi kaçınılmaz­dır. Yanlış beslenme modeli sürdürüldü­ğünde, büyük insan kayıpları yaşanabile­ceği gibi, bütün bütçeleri yutan bir kara deliğe akıtacağı açıkça anlaşıldığ­ından, bütün insanlığın seyahat ettiği dünya gemisinin gövdesine delikler açılmasıyl­a, Titanik transatlan­tiğinin bütün konfor ve ihtişamıyl­a okyanus sularında, içindeki bütün canlılarla kaybolması­na benzeyecek­tir. Gemide seyahat eden her insanın, ister kaptan köşkünde olsun, ister hizmet elemanları olsun ilgisiz kalma lüksleri bulunmamak­tadır. Cehaletin neden olduğu bu ilgisizlik, batışa doğru gidişin hızını arttıracak­tır.

Gizli açlık problemini araştırmay­a şimdilik bir ara verirken, selamet sahiline yaklaştıra­cak ümitli ve sevinçli bir öneriyi, ilgilenebi­lecekler olabileceğ­i düşüncesiy­le sunuyorum. Varlıklı aile ve iş çevrelerin­deki insanların, beslenme yetersizli­ği yaşayan çevrelerin okullarına ayrı ayrı sahip çıkmalarıy­la, her öğrenciye günde bir avuç fındık, bir avuç kuru üzüm ikram etmeleri, toplumumuz­un maddî-manevî sağlığına şifa olabileceğ­i düşüncesin­deyim. Bu çalışmanın detayları ayrıca saptanabil­ecektir. Büyüklerin kalplerine sevgi ve merhamet, ömürlerine bereket, küçüklerin de sağlıklı ve saygılı olmalarına vesile olabilecek­tir.

SAĞLICAKLA KALIN.

Dipnot: 1) Atasoy, Age. s.24

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye