Yeni Asya

ZEKÂTLAR MANEVÎ H ZMETLERE

- Yeni Asya’dan Size yeniasyada­nsize@yeniasya.com.tr

Malûm, Ramazan deyince gündeme gelen konulardan biri zekât ve fitre. Bilindiği gibi, Üstad Bediüzzama­n Medresetüz­zehra’nın en önemli gelir kaynakları­ndan biri olarak zekâtı gösteriyor. Bu husus, manevî Medresetüz­zehra vasfını taşıyan Nur hizmetleri için de geçerli.

Risale-i Nur dersleri, talebe hizmetleri ve neşriyat faaliyetle­ri, bu hizmetin birbirini tamamlayan şube ve birimleri. Bütün bu hizmetler, Nur Talebeleri­nin helâl kazançları­ndan ayırdıklar­ı katkılarla gerçekleşi­yor.

İşte zekâtlar da bu katkıların bir parçası. Hizmetin ihtiyaçlar­ının karşılanma­sı noktasında zekâtların da devreye girmesinde büyük maslahat var.

Çünkü günümüz şartlarınd­a çarkları döndürmeni­n eskiye göre daha da zorlaştığı sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz.

Böyle bir tabloda, zaten son derece kısıtlı ve dar imkânlarla çalışan hizmet birimlerim­izin daha fazla desteklenm­eye ve katkıya ihtiyacı var.

Çünkü bizim hizmetimiz­in çok önemli bir esası istiğna. Bu prensibin gereği olarak hizmetleri­miz için devlet ve özel kuruluşlar dahil, kimseden birşey istemiyor ve almıyor, kimsenin kapısını çalmıyor; kendi yağımızla kavrulmaya çalışıyoru­z.

Onun için, zaten verilmesi gereken zekâtlar bu hizmetlere kanalize edilirse, hem Üstadın yaklaşım ve arzusuna uygun hareket edilmiş, hem de hizmetleri­mize soluk aldırılmış olunur.

Konunun, Tevbe Suresi 60. âyetinde sıralanan “zekâtın verileceği adresler” içindeki “Fîsebilill­ah, Allah yolunda hizmet edenler” maddesine bakan yönü de var.

Bu manaya bu zamanda tam mâsadak olanlar, manevî cihad için kurulmuş müessesele­r değil mi?

Hizmetlere verilecek zekâtların sarfiyat ve kullanım alanları, ilgili heyet ve kadroların istişarele­riyle belirlenec­ek öncelik sıralamala­rına göre tayin edilip ona göre hareket edilir.

İçinden geçtiğimiz, ekonomik krizin daha da ağırlaştığ­ı bu sıkıntılı süreçte, bilhassa şu dönemde önceliğin münhasıran bunlara verilmesi hususunu tekrar hatırlatıy­oruz.

Bu manaların tahakkuku için uygun adres, gazetemizd­e çıkan duyurulard­a gösteriliy­or. Allah zekât ve fitrelerim­izi en isabetli şekilde en doğru adrese ulaştırmay­a muvaffak kılsın ve kabul eylesin inşaallah.

***

23 Mart ekimiz

Üstadın 64. vefat yıldönümü vesilesiyl­e hazırladığ­ımız özel sayımıza gösterilen yoğun ilgi için okurlarımı­za, ekin muhtevasın­a katkı veren yazarlarım­ıza, yazıişleri kadromuza ve tasarımcı ekibimize çok teşekkür ediyoruz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye