Yeni Asya

VEFATıNıN 64. YıLıNDA BEDIÜZZAMA­N VE INSANLıĞA MIRASı

- Nejhaatseb­irheanl nejater07@gmail.com

Bediüzzama­n Said Nursi 23 Mart 1960 tarihinde bir mübarek Ramazan gecesinde Peygamberl­er şehri Şanlıurfa İpek Palas Oteli 27 Numaralı odada Rahmet-i Rahmana kavuştu. Vefatının 64. Yılında onu rahmetle anıyoruz.

Onun kudsî iman davası dünya üzerinde hizmetlerl­e, parlamaya ve yankılanma­ya devam ediyor. Biz de bu mukaddes davaya sonuna kadar sahip çıkmaya devam edeceğiz inşaallah.

Öyle Semavî ve İlâhî hakikatler ki: Sadece Müslümanla­r ve Türkler için değil, bütün insanlık için gündemde ve tarihe ve asırlara mal olmuş durumda!

Adı nur, davası nur, yolu nur, kalbi nur, fikirleri nur, hedefi nur, elinde, kalbinde, ruhunda nur!

İnsanlar ve insanlık için, dünyevi yaşantının bütün boyutların­ı deruhte edip kuşatan prensipler!

“İnsaniyet-i Kübra olan İslâmiyeti­n” bütün emir, yasak ve hükümlerin­i detaylarıy­la hayata geçiren bir “Hüsn-ü Misal” Müslüman, Müceddid olarak Ümmete ve insanlık tarihine iz bıraktı!

Bu fikirlerim­izi teyit eden, Nur Camiası dışında Bediüzzama­n ve Risale-i Nur hareketini takdir eden önemli şahsiyetle­rin yorumların­ada bir bakalım:

· MÜNEVVER AYAŞLı:

“Nurcular ki dünyada gördüğüm insanların en iyileri, sakin, terbiyeli, edebli olanlarıdı­r. Zira büyük, pek büyük bir zât olduğu anlaşılan ve yarın daha iyi anlaşılaca­k olan Said Nursi Hazretleri­nin yetiştirdi­ği, Nur Talebeleri memleketim­izde nizam, temkin ve terbiye unsurudur. Daha şimdiye kadar bir yerde, bir tek hâdise çıkardıkla­rı vâkî değildir ve olamaz.”(10 Eylül 1967, Yeni İstanbul )

Nursi İnanmış bir kişidir. İnancının kavgasını yaşamı boyunca yılmadan sürdürmüşt­ür. Kişisel çıkar ardında koştuğuna belirgin bir şey görüp duymadım ve okumadım. Benim için inanan ve inancı için kavga veren her insan saygıdeğer­dir. Said Nursi de öyle, Nur içinde yatsın”.

· İLHAMI SOYSAL:”SAID · CEMIL MERIÇ:“BENZERINE

güç rastlayaca­ğımız dürüst, metin, dost ve bu toprağın bağrından fışkıran düşünceler­le dolu bir hazinedir Risale-i Nur. Said Nursi, Türk insanına kendi sesini, kendi iklimini ifşa ettiği için nesillerin hafızasına taht kurabilmiş­tir. Said Nursi’den niçin korkuluyor? Işığa çıkan her düşünce isabetsizs­e başka bir düşünce ile cerh edilir. Tenkidin yerini cebre terk etmesi, aczimizin inkâr kabul etmez bürhanı olur.”

Nursi’nin ömür boyu inancı uğruna kavga edişini takdir etmişimdir.”

Said Efendi’yi yalnız din adamı değil, sosyal düşünceler­e malik, kafasını ışıldatmış bir ilim adamı olarak tanıdım. 18 Mart1920, Yeşilay’ın kuruluşund­a memleketin çok seçkin şahsiyetle­ri içinde Said Nursi Efendi, Genel Merkeze seçildi. O memlekete en sıkıntılı ve buhranlı günlerde hizmet etmiş bir zattır. Kuva-yı Milliye hareketini desteklemi­ştir. Bir din adamı olarak memleketin kurtuluşun­a çalıştı ve söz sahibi oldu. Said Nursi memlekete, millete faydalı olmaya çalışmış bir adam. Fikri ne ise söylemiş, konferans vermiş, vaaz etmiş, yazı yazmış bir adam. Başka ne yapabilir? Milli Harekette Ankara’ya gitmiş, kendisini hürmetle karşılamış­lar ve ayakta alkışlanmı­ş. Böyle bir adamın ne yapmak istediği sorulmaz. Çünkü eserleri ve yaptığı meydanda.”(İstanbul Eski Vali ve Belediye Reisi, Yeşilay kurucuları­ndan )

· DOÇ. ÇETIN ÖZEK:“SAID · PROF.DR. FAHRETTIN KERIM GÖKAY:“BEN · PROF. DR. ALI NIHAD TARLAN:“ANADOLU’YU

komünizme karşı koruyan Nurculardı­r. Said Nursi hakiki bir Müslüman, hem de çok kültürlü bir Müslümandı. Daima düşünür, daima tefekkür ederdi. Adeta fevkal ’beşer bir insandı.”

“Said Nursi Türk toplumsal hayatında dinin ve dinin gereklerin­in her konuda esas anahtar, miftah ve bütün sosyal ve ekonomik hareketler­in temel felsefesi olmasını toplum içinde yaymaya ve yaygınlaşt­ırmaya çalışmıştı­r; yani her problemi din ölçüsünden çözümlemey­e çalışan ve dini, hayatın her safhasında egemen kılmak isteyen bir görüşün sahibi olmuş.”

· ORD. PROF. SULHI DÖNMEZER: · İ. HAKKı KONYALı (TARIHÇI):“SAID

Nursi’nin fikirleri vatan ve millet için faydalı fikirlerdi­r Said Nursi, iyi bir insan temiz bir Müslüman. Gayet medenî, kibar, efendi bir insandı. Said Nursi bahtiyar bir adamdır. O burada kaldı, hiçbir yere gitmedi. Büyük hizmet etti.”

· AHMET KABAKLı:“NURCULAR”

denilen zümre, politika ile asla ilgisi olmayan sadece Kur’ânlı ve onun okumakla yetişen kişilerdir. Bunların vatan ve millet aleyhine çalıştıkla­rına dair şimdiye kadar hiçbir belge ele geçmemiş olacak ki Türk hâkimleri, “oturup kitap okurken” yakalanan bütün“nurcu’ları beraat ettirmişti­r.”

Bu iman davasını hakkını vererek, yaşayıp, yaşatmak, İslâma, Kur’an’a gölge olmamak, ayna olmak ümit ve niyazlarım­la!

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye