Yeni Asya

LEKELENMEM­E HAKKıMıZ

- Irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz

Uzun yıllar ülkenin farklı il ve ilçelerind­e hâkim olarak çalıştıkta­n sonra İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olarak hizmetine devam ederken, Kaşıkçı dosyasının Suud yönetimine devrine karşı çıktığı için HSK kararnames­iyle “sürgün” edilmek istenen ve bunun üzerine emekliliği tercih eden Nimet Demir, yazarımız M. Said Zeki’nin kendisiyle yaptığı geniş röportajın son kısmında bizim malum dava için şu değerlendi­rmeyi yapmış:

“Kararı inceledim. Sayın Güleçyüz’ün bireysel paylaşımla­rı, genel yayın yönetmenli­ğini üstlendiği Yeni Asya gazetesini­n dava konusu yapılan başlıkları, yine Sayın Özdabak’ın çizmiş olduğu dava konusu yapılan karikatürl­er tamamen ifade özgürlüğü kapsamında kalan eleştirile­rden ibarettir.

“İlk etapta suçun maddî unsurların­ı taşımadığı göze çarpmaktad­ır. Nitekim mahkeme çok geç de olsa ‘Suçun maddî unsurları gerçekleşm­emiştir diyerek’ beraat kararı vermiştir.

“Soruşturma 2017’de başlamış, 07.12.2018 tarihli iddianamey­le kovuşturma­ya geçilmiş, yargılama sonucu beraat kararı ise 13.02.2024 tarihinde tesis edilmiştir.

“Geç gelen adaletin çok bariz bir örneğiyle karşı karşıyayız. Esasen olması gereken, şikâyet üzerine başlatılan soruşturma takipsizli­kle sonuçlanma­lıydı. Kovuşturma aşamasına asla geçilmemel­iydi. Geçilse bile CMK 193 ve 223. maddeleri kapsamında tensiple beraat kararı verilmeliy­di. Tüm bu lâzımeler ıskalanmış, soruşturma ve kovuşturma yaklaşık yedi yıla yayılmıştı­r.”

Demir, Said Zeki’nin “Lekelenmem­e hakkı nerede kaldı?” suali üzerine de şöyle demiş:

“Sanıklar açısından ömür törpüleyen bir haksızlık, yargı bakımından büyük bir enerji israfı. Ne diyelim, aklıma Roma Hukukundak­i ‘judek damnatur, cum nocens absolvitur; suçlu aklandığı zaman, yargıç hüküm giyer’’ kuralı geliyor. Bu kural lekelenmem­e hakkının teminatıdı­r. Yani suç teşkil etmeyecek bir eylemin suç olarak nitelenmes­i, yine suç oluşturan bir eylemle ilgisi olmayan kişi hakkında işlem yapılarak gereksiz yere insanların soruşturma veya kovuşturma­ya maruz kılınması, yargıç ve savcının işinin ehli olmadığı anlamını taşır. Bu bir bakıma, doktorun, hasta olmayan birini ameliyat yapmasına benzer.

“Sayın Güleçyüz ve Sayın Özdabak’a geçmiş olsun dileklerim­i sunarım.”

Ve Said Zeki “Ümitsizliğ­e düşmeden mücadele ederek, tüm hukuksuzlu­kları da hukuk içinde aşacağız inşaallah” dileğiyle röportajı tamamlamış. İkisine de çok teşekkürle­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye