Yeni Asya

İsraf sebep, enflasyon sonuç YAZAR Prof. dr. talat Çiftçi, ENFLASYONL­A MÜCADELEDE BILINÇLI TÜKETIM VE Tasarrufun ŞART Olduğuna DIKKAT ÇEKTI.

Üretmeden tüketmek sürdürüleb­ilir değil

-

YAZAR Prof. Dr. Talat Çiçi, “İsralasyon: İsraf kaynaklı enlasyon” başlıklı bir yazı yazdı. T24’te yazan Çiçi, “Bu Ramazan ayında, bildiğim kadarı ile bir ilk yaşanıyor; hurma tane ile satılıyor. Alım gücümüzü sürekli azaltan bir enlasyon ile karşı karşıyayız. Araştırmac­ılar, enlasyonun, son yıllarda halkımızın yüzde 56’sı için en büyük korku unsuru haline geldiğini belirledi. Anlaşılan, ona boşuna enlasyon canavarı demiyorlar. Kısa bir tanım yapmak gerekirse; enlasyon mal ve hizmetlerd­eki fiyat artışıdır. Yani, enlasyonu, gizli bir vergi olarak da düşünebili­riz. Enlasyonun nedenleri ve çeşitleri ile ilgili tartışacak pek çok konu var. Örnek vermek gerekirse, enlasyon için para politikası, stratejik yatırımlar, cari açık, üretimde verimsizli­k ve tüketim alışkanlık­ları önemli başlıklard­ır. 1991 yılında Başbakan Süleyman Demirel, enlasyonun en kötü yanının, ahlakı bozması olduğunu söylemişti” dedi.

“Cumhuriyet­in ikinci yüzyılına girerken büyük ölçüde dış ticaret açığı vermek, yani üretmeden tüketmek sürdürüleb­ilir değil” diyen Çiftçi, şunları söyledi:“ülkemizde ne eğitimde ne de işte olan, yani boş oturan gençlerin oranının yüzde 21.4 olduğu bildiriliy­or. Avrupa Birliği ülkelerini­nortalamas­ıiseyüzde9.6.anlaşılan,eğitilmesi gereken gençlerimi­zin zamanını boşa harcıyoruz. Onları küresel ölçekte başarılı bir geleceğe değil asgari ücretli işlere hazırlıyor­uz. Her yıl yapılan PISA gibi uluslarara­sı testler de gençlerimi­zin iyi eğitim almadığını gösteriyor. Cumhuriyet­in ikinci yüzyılına girerken, yüksek enlasyonun kontrol altına alınması gerekiyor.

Bu yazıda enlasyonu yükselten etkenlerin bir kısmındanb­ahsettim.örneklerço­ğaltılabil­ir.enlasyonla­mücadelede,bilinçlitü­ketimvetas­arruf yapmak konusunda hepimize düşen görevler olduğunu düşünüyoru­m. Gençlerimi­zi, canlarımız­ı, doğayı, gıda maddelerin­i ve özellikle de zamanı israf etmekten kaçınmalıy­ız.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye