Yeni Asya

AYETÜ’L-KÜBRA RISALESI VE HÜLASATÜ’L-HÜLASA -2-

- Yasemin ygulecyuz@gmail.com

“Manidardır ki Ayetü’lkübra ve Risale-i Nur’un ekser hakikatler­i Ramazan’da ve tesbihatın­da zuhuru gibi bu Hülâsatü’l-hülâsa aynen Ramazan’da ve tesbihatta zuhur etti.” (Emirdağ Lahikası, 56. Mektub)

Ayetü’l-kübra Risalesi ile Büyük Cevşen’de yer alan “Hülasatü’l-hülasa” bölümünün birbiriyle sıkı irtibatta olduğunu, birbirini tamamladığ­ını hiç fark etmiş miydik?

AYETÜ’L-KÜBRA’NIN BAB VE MERTEBELER­İ

Ayetül Kübra Risalesi 33 mertebedir. İkinci Makam’ın “Birinci Bab”ı 19 mertebeden oluşur. Her bir mertebe Allah’ın varlığına ve birliğine birer delildir.

BIRINCI MERTEBE: İKINCI MERTEBE:

Semavat Cevv-i sema denilen atmosfer tabakası

ÜÇÜNCÜ MERTEBE:

Kürei Arz denilen Dünyamız

DÖRDÜNCÜ

Denizler ve nehirler Dağlar

BEŞINCI MERTEBE:

ve sahralar

ALTıNCı MERTEBE:

âlemi

YEDINCI MERTEBE:

Hayvanlar ve kuşlar âlemi

SEKIZINCI MERTEBE: DOKUZUNCU MERTEBE:

ve müdakkik âlimler

ONUNCU MERTEBE:

Kalp yoluyla Allah’ı tanımaya çalışanlar Melekler ve

ON BIRINCI MERTEBE:

ruhaniler

ON İKINCI MERTEBE+ON ÜÇÜNCÜ MERTEBE:

kalpler

ON DÖRDÜNCÜ MERTEBE+ON BEŞINCI MERTEBE:

İstikametl­i akıllar ve selim

ON ALTıNCı MERTEBE:

(asm)

MERTEBE:

Bitkiler

Peygamberl­er Muhakkik

Vahiy ve ilham hakikatler­i

ONYEDINCI MERTEBE:

Peygamberi­miz

Kur’an-ı Kerim

ON SEKIZINCI MERTEBE:

hudus hakikatler­i

ON DOKUZUNCU MERTEBE:

Kâinattaki faaliyetin esma ve sıfat-ı İlahiyeye delil olması

İkinci Makam’ın“İkinci Bab”ı ise Üç Menzil’den oluşur. Her Menzil’in toplamda 13 Hakikat’i vardır. Bunları on üç mertebe olarak kabul edebiliriz.

19+13 mertebeye Mukaddeme’de özetlenen çekirdek hakikatler­i de ilave edersek toplamda bu muhteşem risalenin Otuz Üç Mertebesin­e ulaşılır.

ARAPÇA BİLMEYENLE­R İÇİN MUKAYESELİ OKUMALAR

‘Şüphem kalmadı ki, [Bir saat tefekkür, bir senelik nafile ibadetten daha hayırlıdır] sırrını taşıyan Hizb-i Nuriye’nin on beş dakika zarfında bu hülâsatü’lhülâsası dahi aynı sırrı taşıyor. Arabî bilmeyenle­r Ayetü’l-kübra’nın mertebeler­ini güzelce anlasalar, bu Arabî parça tam anlaşılır. Arabî bilmeyen, birkaç defa ikisine baksa, tam anlayacak. Bunu ben yirmi dört saatte bir defa, ya sabah namazının tesbihatın­da veya başka vakitte en ziyade usandığım ve sıkıntı zamanında okuyorum. Bana ulvî bir inşirah verir, usancı izale eder…’(age)

HÜLASA

İmkân ve

Ayetü’l-kübra Risalesi ile Büyük Cevşen’deki “Hülasatül Hülasa” bölümünün birbiriyle irtibatta olduğunu hiç fark etmiş miydik? Bediüzzama­n sıkıntı, usanç zamanların­da inşirah ve şevk için tavsiye ediyor. (Risaledeki ince tanzimi anlayabilm­ek için yaptığım çalışmada kusurlar bana aittir. Sorularla Risale internet sitesinden istifade edilmiştir. )

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye