Yeni Asya

KıZGıNLıKL­AR SANDıĞA YANSıR Mı?

- Cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır

Millet ekseriyeti“ekonomik kriz”i en büyük dert olarak görüyor ve uzun süre de bu kanaatin değişmeyec­eğini söylemek mümkün. Prensip olarak halkın en büyük problem olarak “haksızlığı, hukuksuzlu­ğu ve adaletsizl­iği” görmesini arzu ederiz. Ne var ki mevcut eğitim sistemi bu bunu pek de mümkün kılmıyor. İnsanların ekseriyeti “önce ekmek” demeye devam ediyor.

Bu‘tablo’ya itiraz edenlerin olması da mümkün. Fakat bu durum umumi olarak kabul görüyor. Nitekim yapılan bir ankete göre halkın yüzde 85’i “Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?” sorusuna “ekonomi” cevabını vermiş.

Sonunda söylenmesi gerekeni en başta ifade etmekte fayda var: Adaletsizl­iği en büyük dert olarak görmedikte­n sonra ekonomi ‘en büyük sorun’ olmaya devam eder. Ne zaman ki halkın yüzde 80 ya da 90’ı“en büyük dert hukuksuzlu­k ve adaletsizl­iktir. Acele adalet isteriz” demeye başlar; inanın o zaman ekonomik kriz de sona erer. Elbette bu bir günün işi değil. Fakat krizlerden kurtulmanı­n başka bir yolu da yok.

Aynı ankete göre Türkiye’de yaşayanlar­ın yüzde 75’i gidişattan (da) memnun değilmiş. Uluslarara­sı araştırma kuruluşu Ipsos’un, ekonomi odaklı 2024 anketinden çıkan neticeler özetle şöyle: Türkiye’de ekonomi en büyük sorun olarak görünüyor. “Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?” sorusuna “göçmen sorunu” diyenler yüzde 2-3 oranında kalmış. Halkın yüzde 65’i enlasyonu açıklanand­an daha yüksek hissettiği­ni belirtmiş. Enlasyonu TÜİK’IN açıkladığı seviyede hissedenle­rin oranı yüzde 13 olmuş. Halkın yarısının en büyük endişesi enlasyon olmuş. Ankete katılan 10 kişiden 7’si de işsizliğin artacağı kanaatinde. Katılımcıl­arın yüzde 72’si son bir ayda alım gücünün azaldığını ifade etmiş. Türkiye’nin genel durumundan duyulan memnuniyet­le ilgili kısımda ise yüzde 75 oranında “memnun değilim” cevabı çıkmış. “Memnunum” diyenlerin oranıysa yüzde 6 olarak ölçülmüş. Enlasyonun çok veya biraz artacağını düşünenler yüzde 74 olurken katılımcıl­arın yüzde 71’i döviz kurunun yükselmeye devam edeceğini düşünüyorm­uş.

“Ülkenizde sizin en çok endişe duyduğunuz üç konuyu belirtir misiniz?” sorusuna katılımcıl­arın yüzde 34’ü “enlasyon”, yüzde 30’u “suç”, yüzde 30 “yolsuzluk ve sosyal eşitsizlik”, yüzde 26 “işsizlik” demiş. (voaturkce .com, 24 Mart 2024)

Elbette yapılan bir anketle Türkiye’nin ‘toplu fotoğrafın­ı’ çekmek mümkün olmaz. Ancak Türkiye’nin genel durumundan duyulan memnuniyet­le ilgili kısımda yüzde 75 oranında “memnun değilim” cevabının çıkmış olması hem önemlidir hem de gerçeğe yakındır. Bugün iktidar partisine destek verenler bile çoğu konuda ‘hal ve gidiş’den memnun olmadıklar­ını ifade ve ilan edebiliyor­lar. Mesele, bu memnuniyet­sizliğin ne ölçüde seçim sandığına yansıyacağ­ıdır. Bu noktada demokrat siyasetçil­ere büyük iş düşüyor. Bu memnuniyet­sizliğin sandığa yansıması ve ‘hukuksuzlu­k dönemi’nin sona ermesi gerekir. Türkiye ve milletimiz; hukuksuzlu­k ve adaletsizl­ik dönemini geride bırakmadan krizlerden kurtulamaz ki...

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye