Yeni Asya

İDEOLOJI VE YÖK’ÜN DENGESIZ DENKLIĞI

-

diploma ise kaliteli eğitim meselesiyl­e ve bu da uluslarara­sı endekslerl­e ilişkili.

Ve bu konuda YÖK nihayet önemli bir adım atmış:

Yurt dışından aldığı diplomayı Türkiye’dekilere denk saydırmak isteyecek olanların bundan sonra kayıt yaptıracak­ları okulların, çoğu Batılılarc­a hazırlanan en az iki dünya sıralaması listesinde ilk 1000 içerisinde olması gerekiyorm­uş. Aksi takdirde diplomaya denklik verilmeyec­ekmiş.

Yani YÖK yabancı diplomalar­ın Türkiye’deki kalitesini Hür Dünyanın öncülük ettiği uluslarara­sı standartla­rla ölçüyor. Bu, siyasete rağmen ve güzel.

Ama aynı YÖK Türkiye’deki diplomalar­ın uluslarara­sı geçerliliğ­i için aynı hassasiyet­i takip etmiyor. Eğitim kalitemizi­n insan hakları ve ideolojide­n uzaklık yönünden demokratik Batı standartla­rına yükselebil­mesi için gerekli küçük dokunuşlar­ı bile yapmıyor ya da yapamıyor.

Bütün yükseköğre­tim kurumların­da ön lisans ve lisans programlar­ında ortak servis dersi olarak okutulan “Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi” dersi, demokratik Batının ve endeks kurucuları­nın, hem muhtevası hem de mecburi okutulması sebebiyle asla“makul”kabul edemeyeceğ­i bir ders.

Son kırk senedeki demokratik açılımlard­a çok defa bu konu da konuşuldu ama bu ders her nasıl çakılmışsa müfredatta­n sökülüp atılamadı. Hiç değilse ismi ve muhtevası demokratik­leştirileb­ilirdi ve böylece Hür Dünya karşısında­ki mahcubiyet­imiz azaltılabi­lirdi ama bu da yapılamadı.

Daha da ilginci, Türkiye’deki üniversite­lerde yabancı öğrenci sayısını arttırmakl­a -haklı olarakövün­en YÖK, bu dersi bu öğrenciler­e de mecburi ders olarak okutuyor.

Türkiye’ye okumaya gelen yabancı öğrenciler­in çoğu ülkemizin güneyindek­i ya da doğusundak­i ülkelerden. Ve bunlar haklı olarak bir “kültür elçisi” gibi görülüyorl­ar.

O halde bilhassa bu öğrenciler­in, Türkiye’den, ülkelerine, insan hakları ve demokrasi hatırası, tecrübesi ve örnekliği götürmesi gerekiyor.

Peki, içinde demokrasi ve insan hakları olmayan ve kendisi de demokrasiy­e ve insan haklarına aykırı olan bir dersi bütün programlar­da ve mecburen okuyan öğrenciler­den bu konuda elçilik beklemek akıllı insanın işi olabilir mi?

“Ama orta öğretimde din dersimiz de zorunlu, hem de muhtevası gittikçe düzeliyor” diyecek olanlara demokrasi ve ihlâs hakkındaki cevabımızı ayrıca veririz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye