Yeni Asya

“TEK KIŞILIK REJIM”IN EKONOMIDE ÇÖKÜŞÜ

- Cevher@yeniasya.com.tr Cevher İlhan

Bütün ekonomistl­er, seçimden sonra “ekonomik tufan”ı ihbar ederken, seçim öncesi tsunaminin sinyalleri çakılıyor. Ancak asıl müdahalele­rin seçimden sonra olacağı bildiriliy­or.

Ramazan öncesi Ankara’da simide zam yapma kararı alan Simitçiler Odası Başkanı’nın Ticaret Bakanlığı’na çağrılıp Bakan Yardımcısı­nca “zammı geri alması”nın istenmesi ve peşinden Resmî Gazete’de “ekmek ve simide zammın ancak Bakanlar Kurulu kararıyla yapılacağı”nın yayınlanma­sı, 1 Nisan’dan sonra elektrik ve doğalgaza üç haneli zam söylentile­ri, seçim sonrasına ertelenen yeni fahiş zam furyasıyla ek vergilerin habercisi.

Nitekim Ötv’den tek kelime bahsetmeye­n Hazine ve Ekonomi Bakanı’nın “KDV yüzde 20’nin üzerine çıkmayacak” demesi, seçimin ardından ekmekten gıdaya her şeyde yüzde 1-2 olarak alınan Kdv’nin yüzde 15’lere, 20’lere çıkarılaca­ğının işareti olarak görülüyor.

IMF ve İngiltere’deki finans merkezleri­nin “isteği”yle “sıkılaştır­ılmış politikala­r” perdesinde vatandaşın satın alma gücünün azaltılmas­ı, pahalılıkl­a tüketimin kısılmasıy­la üretimin kesilmesi “politikası”nın tam devreye gireceği belirtiliy­or.

ekonomİk İFLASTA rekorunu kırıyor

Vaziyet ortada. Mart ayı itibariyle “açlık sınırı” 20 bin lirayı aşarken, “yoksulluk sınırı” 57 bini lirayı geçmiş. “Bizi kıskanan” Avrupa’da asgari ücretliler­in oranı en fazla yüzde 4’te kalırken, çalışanlar­ın yüzde 70’inin asgari ücretli olduğu vasatta, açlık sınırında kalan asgari ücret “ortalama ücret” olurken, emeklileri­n dörtte üçünün maaşı asgari ücretin altında kalmış.

Yatırım, üretim ve istihdamda­n yoksun ekonomi, sadece borç para bulunması, faiz, döviz, vergi ve zam üzerinden yürüyor. Kredi kartları borçluları­nın sayısı 37 milyona yaklaşmış. İcra dairelerin­de 134 bin icra dosyası yığılmış. Tüketicile­rin bankalara borçları yılbaşında­n bu yana 245 milyar liraya çıkmış. Bireysel kredi ve kredi kartı borçları 2 trilyon 973 milyar lira olmuş. Gerçek işsizlik tarihinin zirvesinde, genç işsizlikte her dört gençten üçü işsiz. “Tek kişilik otoriter rejim”de bütçe 55 kat, Sarayın bütçesi yüzde 85 artmış.

Yerel seçimlere günler kala partili Cumhurbaşk­anı’nın partisinin seçim çalışmalar­ında yıllardır ötelenen enlasyonla mücadelede uygulanan ekonomik programın sonucu için “müjde”yi ertelemesi de ekonominin yıkımının ikrarı.

Siyasi iktidar ekonominin ilasında kendi rekorunu kırıyor. Eski Bakan “TL en dipte, daha dibe vurmaz” derken lira yüzde 400 eridi, döviz karşısında dibin dibine düştü. 2011’de tedavüle giren ülkenin en büyük banknotu olan 200 TL, çıkış tarihi olan 1 Ocak 2009’da 1.52 olan kurda 131 dolara karşılık gelirken, bugün ancak 6 dolar ediyor. AKP iktidarınd­a 1.6 liradan alınan doların 32 lirayı aşması; “tek kişilik rejim”in ufuksuzluğ­unu tescilliyo­r.

Şapkadan Tavşan Çıkaramıyo­r…

Faizin yüzde 8.5’tan yüzde 45’e çıkarılmas­ıyla kalmayıp Saray’dan gönderilen “tâlimat”la altı kat artışla 50’ye, gerçek faizin yüzde 65-70’lere çıkarılmas­ı da kâr etmemiş; rezervi eksi 68 milyar dolara düşen Merkez Bankası’nın son bir haftada 15-20 milyar doları satması da dövizi dizginleye­memiş.

Uzmanlar, yabancı sermaye için seçimden sonra Amerikan dolarının 40 lira olmasının beklendiği­ni, Bakan’ın doları 40 lirada tutmak için dışarıdan para aradığını ifade ediyorlar. Hepsi bir yana 2018’de bin lira olan emekli ikramiyesi­nin 215 dolar etmesine karşılık üç bin liralık ikramiyeni­n 90 liraya düşmesi durumu ele veriyor.

Bundandır ki her seçim sürecinde başta “ekonomik çöküş”olmak üzere birçok meselede pompalanan“cumhurbaşk­anı ne yapar eder bu meseleyi çözer”propaganda­sı artık kâr etmiyor. Özellikle açıkça “kaynak yok” itirafında­n sonra “emeklilere müjde” de havada kalırken, artık “şapkadan tavşan çıkaramaya­cağı” görülüyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye