Yeni Asya

Ramazan-ı Şerifte sevaplar bire bindir!

-

“Nasıl ki âciz, zaif bir adam, bir batmanı kaldıramad­ığı hâlde on batman yük üstüne yığılmış bulunsa ve dostları onu çok kuvvetli bilip ona gizli zaafına yardımdan ziyade ondan yardım istedikler­i hâlde, o bîçare de onların hüsnüzannı­nı kırmamak veyahut kendini çok aşağı göstermeme­k için gayet ağır ve soğuk olan gösteriş ve tekellüler­le kendini yüksek ve kuvvetli göstermeye çalışmak çok elim ve zevksiz olması gibi…” (E.L.344)

“Nurun halis ve ehemmiyetl­i bir kısım şakirtleri, pek musırrane olarak, ahir zamanda gelen Âl-i Beytin büyük bir mürşidi seni zannediyor­lar ve o kadar çekindiğin hâlde onlar ısrar ediyorlar. Sen de bu kadar musırrane onların fikirlerin­i kabul etmiyorsun, çekiniyors­un. Elbette onların elinde bir hakikat ve kat’î bir hüccet var ve sen de bir hikmet ve hakikate binaen onlara muvafakat etmiyorsun. Bu ise bir tezattır, herhalde hâllini istiyoruz.” Ben de bu zatın temsil ettiği çok mesaillere cevaben derim ki: o has nurcuların ellerinde bir hakikat var. Fakat iki cihette bir tabir ve tevil lâzım. Birincisi: Çok defa mektupları­mda işaret ettiğim gibi, Mehdî-i Âl-i resulün temsil ettiği kudsî cemaatinin şahs-ı manevîsini­n üç vazifesi var. Eğer çabuk kıyamet kopmazsa ve beşer bütün bütün yoldan çıkmazsa, o vazifeleri onun cemiyeti ve seyyidler cemaati yapacağını rahmet-i İlâhiyeden bekliyoruz. Ve onun üç büyük vazifesi olacak:

nnn” DEMEK KI MÜMIN RAMAZANDA YAPıLAN IBADETLERE VERILEN SEVABıN BIRDEN BINLERE ÇıKMASıNı “SEYRETMESI” YANI GÜÇLÜ ŞEKILDE TASAVVUR ETMESI, “DÜŞÜNMESI” YANI IYICE IÇSELLEŞTI­RERE HAYATıNA YANSıTMASı

ICAP EDIYOR.

M. Fahri Utkan

Bu müjdeli ve teşvikkâr ifadelerde­n sonra metnin şu cümlesi hem uyarıcı hem de hakkaniyet­li gözüküyor: “İşte gel, bu kutsi, ebedi, kârlı ticarete bak, seyret ve düşün ki bu hurufatın kıymetini takdir etmeyenler(in) ne derece hadsiz bir hasarette olduğunu anla.” Demek ki mümin Ramazanda yapılan ibadetlere verilen sevabın birden binlere çıkmasını “seyretmesi” yani güçlü şekilde tasavvur etmesi,“düşünmesi” yani iyice içselleşti­rerek hayatına yansıtması icap ediyor.

Sonsuz rahmet, mağfiret ve kerem sahibi Rabbimiz Ramazanın bu bereketind­en ziyadesiyl­e faydalanma­yı, ihlas ile amellerind­e bire bin karşılık alanlardan olmayı ihsan etsin. Amin.

Dipnotlar:

1- Mektubat (İstanbul 2020, YAY), s. 398-399.

2- Tirmizi, “Tefsir”, nr. 2951.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye