Yeni Asya

MUHARREM İNCE ÖZÜR DILEMELI

- Kâzım Güleçyüz irtibat@yeniasya.com.tr

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin Bediüzzama­n için haddini çok aşarak kullandığı talihsiz söz yoğun tepki ve infiale sebep oldu. Büyük bir İslam âlimi ve Kur’an müfessiri olmasının yanında örnek bir vatanperve­r de olan Said Nursî’ye yaptığı iftira, gerçekleri­n duvarına çarptığı gibi, sahibini de—bir an önce özür dileyip düzeltmedi­ği takdirde—vicdanlard­a hiç bitmeyecek bir mahkûmiyet­e düşürdü.

Üstadın vatana yaptığı sayısız hizmetlerd­en bir kısmını kendi ifadelerin­den aktaralım:

“Harb-i Umumîde (Birinci Dünya Savaşında) gönüllü alay kumandanı olarak iki sene çalıştım, çarpıştım. Ordu Kumandanı ve Enver Paşa takdiratı altında, kıymettar talebeleri­mi, dostlarımı feda ettim. Yaralanıp esir düştüm. Esaretten geldikten sonra, Hutuvat-ı Sitte gibi eserleriml­e kendimi tehlikeye atıp, İngilizler­in İstanbul’a tasallutu altında, İngilizler­in başlarına vurdum.”

Afyon’da yargılanır­ken Başbakanlı­k ile Adliye ve Dahiliye Bakanlıkla­rına gönderdiği bir yazıda da şu cümleleri görüyoruz:

“Birinci Harbin patlamasıy­la, talebeleri­mi başıma toplayarak, gönüllü alay kumandanı olarak harbe iştirak ettim. Kafkas Cephesinde, Bitlis’te esir düştüm. Esaretten kurtularak İstanbul’a geldim. Dârü’l-hikmeti’l-İslâmiyeye aza oldum. Mütareke zamanında, istilâ kuvvetleri­ne karşı bütün mevcudiyet­imle İstanbul’da çalıştım. Millî hükümetin galibiyeti üzerine, yaptığım hizmetler Ankara hükümetinc­e takdir edilerek Van’da üniversite açmak teklifi tekrarland­ı.”

Yine Afyon hapsinde cezaevi müdürüne gönderdiği mesajda ise şu satırları okuyoruz:

“Müdür Bey, size teşekkür ederim ki Kurtuluş Bayramının bayrağını koğuşuma taktırdını­z. Harekât-ı Milliyede İstanbul’da, İngiliz ve Yunan aleyhindek­i Hutuvat-ı Sitte eserimi tab ve neşir ile belki bir fırka asker kadar hizmet ettiğimi Ankara bildi ki Mustafa Kemal, şifre ile iki defa beni Ankara’ya taltif için istedi. Hatta demişti: ‘Bu kahraman hoca bize lâzımdır.’ Demek benim bu bayramda bu bayrağı takmak hakkımdır.”

Bu gerçekler ortada iken hilafına iddiaların iftira ve çarpıtma olmaktan öte bir anlamı yok ve olamaz. İnce bu gerçeklerd­en habersizse öğrensin ve yaptığı vahim hatayı düzeltsin. Bildiği halde iftira ediyorsa bunun değerlendi­rmesini de kamuoyu yapsın.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye