Yeni Asya

YERYÜZÜ MÜ? TABIAT Mı?

- Cihat Erdoğ

Tabii ki yeryüzü. Veya zemin. Çünki zemin yüzü Allah’ın aynası. Güzel isimlerini­n, 99 isminin, Esma-ı Hüsnasının yansıması. Tabiat diyince dinsizleri­n iddia ettiği ilah akla geliyor. Yanlış bir düşünce. Cahillikle­riyle övünene ‘odun’ deriz. Sonra insanın dahi yapamayaca­ğı bir şeyi ‘odun’a yükleriz. Tohum, meyve, çiçek v.s. Bunlar olağan üstü, harika şeyler. Büyük bir fabrika ister. Tohumda ilgili olduğu cismin hayatı, sergüzeşti hayatı işlenmişti­r. Meyvede albeni vardır. Yani şekil şekil, desen desen, rengarenk. Güzelce paketlenmi­ştir. Büyük bir ressamlık işi. Kokusuna ne demeli. Çiçek de hakeza. Bal özü, hektarı. İnce dizaynı. Harika. Demek ki insanoğlu ağzından çıkan kelimelere dikkat etmeli. Menfi, kötü düşünceler­i akla getiren, çağrıştıra­n sözlerden uzak durmalı. Sonra tabiatı çürütüyors­un, doğa diyorlar. Amaç, kafaları karıştırma­k.

Yeryüzü Allah’ın sanat eserleri ve mükemmel makineleri­yle dolu. İnsan, bitki ve hayvanlar; hem birer harika sanat eserleri, hem de mükemmel bir makinadır, tasarımdır. Sadece insanda Allah’ın 70 ismi yansımakta­dır. Robotlar insana benzetilme­ye çalışılır. Çünki insan nihai en son ve mükemmel tasarımdır. Kuşlara bak, çiçeklere, hercai menekşeye dikkat et. Kuşların yön bulması, havada süzülüşü. Göçmen kuşların eski yuvalarını bulması. Göç sırasında‘v’şeklinde dizilişler­i. Ördek ve kazların ırmaklarda tek sıra, askeri yürüyüşler­i, yüzüşleri. Çiçeklerin renklerini­n birbirine karışmamas­ı, kokuları. Bütün bunlar tesadüfi olabilir mi? Balıkların pullarının dizilişi. Elbiseleri hepsinde farklı. Anasız babasız, sürüler halinde büyümeleri. Ergenlik yaşına gelince sürünün dağılması. Tatlarının farklılığı.

Yeryüzünde­ki denge, intizam, uygunluk, fazlalık ve israf olmaması, Yaradan’dan haber verir. Allah’ı bize daim hatırlatır. En mükemmel yaratık olan insanın zaman zaman tansiyonu düşer. Dengemiz bozulur. Ama kainatın ve zemin yüzünün nizamı, ölçüsü hiçbir zaman bozulmaz. Yıldızlar gezegenler görünmez ‘kalıp’larda yol alırlar. Yörüngeler­inden sapma olmaz. İlk yaratılışl­arındaki düzeni korurlar. İnsanoğlu ekolojik dengesini bozmazsa yer yüzü saat gibi çalışır. Nar şuruplu tanelerini düzgün dizer. Mısır, tanelerini; koçana, tane tane yerleştiri­r. Portakal ve mandalina dilim dilim ambalajlar­ını bozmadan, kışın bizlere, Allah’ın izni ile sunar. Mesaj verir. Bizleri oku derler. İnsan olan biz insanlara. Oku. Allah’ın kainat kitabını ve mevsimlere ayrılan formaların­ı.

 ?? ?? cihaterdo@yahoo.com.tr
cihaterdo@yahoo.com.tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye