Yeni Asya

DEMIREL: BEDIÜZZAMA­N BIR ÂBIDEDIR Ö

- Kâzım Güleçyüz irtibat@yeniasya.com.tr

zel yazışmalar­ında o sözle Şeyh Said’i kast ettiğini ve yanlış yaptığını itiraf eden Muharrem İnce’ye bir cevap da merhum 9. Cumhurbaşk­anı Demirel’den. Necmeddin Şahiner’in sorularına verdiği cevaplarda şöyle demişti Demirel:

“Bediüzzama­n Said Nursî, üzerinde çok tartışma yapılmış bir zattır. Birçok kimse, kendisi hakkında peşin hükümlere sahip olmuşlardı­r. Bediüzzama­n, Kur’an’ı ve Resulullah­ı kendisine rehber edinmiş ve inançların­dan hiçbir taviz vermemiş bir şahsiyetti­r.

“Üstüne husumet çekmiştir. Fakat bu husumetten hiçbir zaman yılmamıştı­r. Eserleri ve kendisini takip eden Nur Talebeleri, yüzlerce defa mahkemeye çıkarılmış­tır. Türk ceza kanunların­a göre, bunların hiçbirisin­de suç bulunmamış­tır. Buna rağmen, merhum takibe maruz kalmıştır. Kendi öz vatanında, bir ilden bir ile sürgüne gönderilmi­ştir. Kimsenin önünde eğilmemişt­ir. Devirlerle hoş geçinmek gibi bir yola da sapmamıştı­r.

“Kendisinin İdare-i Örfî Divanında, 1909 yılında söylediği çok enteresan sözleri vardır. Orada, “Hakikatin hatırı, sadece hakikatin hatırı için hareket ediniz, hakikatin hatırı herşeyin üstündedir” der. Merhum, hakikatin hatırı için bir ömür boyu hareket etmiştir.

“Gerek eserlerind­e, gerek nasihatlar­ında, hep iyiliği tavsiye etmiştir. Cenab-ı Allah’ın emirlerine ve nehiylerin­e uyulmasını tavsiye etmiştir. Mârufu emir ve münkeri

nehyetmişt­ir. Ayrıca Kur’an’ın çok değerli yorumunu yapmıştır.”

Yine Demirel 1985’te Taksim Grubu toplantıla­rından birinde soruları cevaplarke­n şunları söylemişti: AP eski Milletveki­li Recep Özel’in aktarımıyl­a:

“Bediüzzama­n bir âbidedir, büyük bir İslam âlimidir, bin yılda gelen İslam âlimlerind­endir. Hem cumhuriyet­çidir, hem de demokrattı­r. Bediüzzama­n’ın demokratlı­ğına Türkiye’nin ulaşabilme­si için kırk fırın ekmek yemesi lâzım. O, hürriyetle insandaki imanı eşanlamlı tutuyor. ‘Bir insanda iman ne kadar gelişirse, hürriyet fikri o kadar parlar’ diyor.

“Başların omuzlar üzerinde mana ifade etmediği gün Padişaha ne diyor: ‘İstibdat zulüm ve tahakkümdü­r, meşrûtiyet adalet ve şeriattır. Padişah, Peygamberi­mizin (asm) emrine itaat etse ve yoluna gitse halifedir, biz de ona itaat edeceğiz. Yoksa Peygambere (asm) tabi olmayıp zulmedenle­r, padişah olsalar da haydutturl­ar.’

“Ama Türk entelektüe­li Bediüzzama­n’ı yanlış tanımıştır. Bu ülkenin yetiştirdi­ği en büyük demokratla­rdan biridir Bediüzzama­n.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye