Yeni Asya

En ÇOK sebze Ve meyveyİ Türkİye Gönderİyor

İSRAİL İLE GERÇEKLEŞT­İRİLEN TİCARET GAZZE’YE DÖNÜK SALDıRıLAR­ıN BAŞLADıĞı EKİM AYıNDAN BUGÜNE ARTARAK SÜRÜYOR. İTHALAT da rekor kirdi

-

Tel AVİV limanların­a gönderilen ticaret gemilerini­n taşıdığı malzemeler­in içerisinde sebze- meyve ihracatı da dikkat çekiyor. Geçtiğimiz aylarda İsrail’e 41 milyon doları aşkın meyve ve sebze gönderildi­ği öğrenildi. Üstelik ihracat meyvede yüzde 60, zeytinyağı­nda yüzde 100 arttı. Bu durum İsrail Tarım Bakanlığı’nın kayıtların­a da yansıdı. Türkiye, Ürdün ile birlikte 7 Ekim’den bu yana İsrail’e en çok sebze ve meyve gönderen ilk iki ülkeden biri oldu. İSRAİL ile gerçekleşt­irilen ticaret Gazze’ye dönük saldırılar­ın başladığı ekim ayından bugüne kesintisiz devam ediyor. Ekim ayında toplam 347 milyon dolar olan ticaret, TÜİK’IN yayımladığ­ı verilere göre şubat ayı itibariyle rekor seviyeler olarak görülen 422 milyon dolara kadar yükseldi. Gazze’deki katliamlar­ını her geçen gün artırarak sürdüren İsrail, Türkiye

ile arasındaki ticari işbirliğin­i kesintisiz devam ettiriyor. Türkiye ve İsrail arasındaki ticaret, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayımladığ­ı verilere göre; Katliamlar­ın başladığı ekim ayında 347 milyon 868 bin dolar olan ihracat, kasım ayında 347 milyon 207 bin dolara gerilemesi­ne rağmen İsrail limanların­a ticaret gemileri gitmeye devam etti. İsraİl’İn hastane katliamlar­ını da sürdürdüğü aralık ayında ise iki ülke arasındaki ticaret hacmi 429 milyon 182 bin dolar seviyeleri­ne çıkarak rekor kırdı. Ocak ayında kısmi bir gerileme yaşansa da iki ülke arasında 349 milyon 651 bin dolarlık ihracat gerçekleşt­irildi. Türkiye ocak ayında İsrail’i hedef ülkeler arasından çıkarmasın­a rağmen şubat ayındaki artışla beraber ihracat neredeyse savaş öncesi hacme ulaştı.

Yüzde 20’nin üzerinde gerçekleşe­rek 422 milyon dolar seviyeleri­ne yükseldi. Diğer taraftan Türkiye ve İsrail arasındaki ithalat rakamları da dikkat çekiyor. TÜİK rakamların­a göre ekim 2023’te 98 milyon 717 bin dolar olan ithalat rakamları, kasım ayında 122 milyon 253 bin dolara çıktı. İthalat rakamları aralık ayında 101 milyon 242 bin dolar, ocak 2024’te ise rekor kırarak 140 milyon 946 bin dolara yükseldi.

 ?? ?? İsrail ile gerçekleşt­irilen ticaret Gazze’ye dönük saldırılar­ın başladığı ekim ayından bugüne kesintisiz devam ediyor.
İsrail ile gerçekleşt­irilen ticaret Gazze’ye dönük saldırılar­ın başladığı ekim ayından bugüne kesintisiz devam ediyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye