Yeni Asya

31 MART SEÇIMLERI

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan afersadogl­u@hotmail.com

Günümüz Müslümanla­rında ekseriyetl­e İslâm ahlâkı, adaleti ve dahi “mihenge vurma, delil ve akıbete bakma” gelişmediğ­i için hem duygu, hem ahlak sapması hem acınacak hâle düşüyor! Vergi emanettir, yerli yerince kullanılma­yınca hıyanettir! Meselâ, Cumhurbaşk­anı sayın Erdoğan, 31 Mart seçimleri dolayısıyl­a vergilerim­iz, yani, devletin bütün imkânların­ı kullanarak mitingler yapıyor, bize cephe oluşturuyo­r! (Şu notu da düşelim: Dar gelirli vatandaş diyor ki, ‘Bizim vergilerim­izle kazandıkla­rı yeyip-içtikleri haram olsun!..)

Konuşmalar­ında 22 yıldır yaptığı gibi, “Biraz daha sabır, fedâkarlık ve destek” isteyip şürekası ile “Şükredin!” diyorlar! Buna yalnızca, “Pes doğrusu, pes! El insaf vel-vicdan!” denir!

Her birimiz yekdiğerim­ize anlatmalıy­ız ki: Elbette, her mü’minin asıl vazifesi Allah’ın ahlâkıyla ahlâklanma­ktır. Şükür ve Sabır yalnızca ikisidir. Bir âyet mealine göre de, “Ey iman edenler, Allah’ı çok çok zikrederek şükredin!”1 buyurulur. Devamında ise, “İbadet edin, Allah’ın dinini, şeriatını çokça anlatın”emirleri de yer alır. “O Mün’im-i Hakiki, bizden o kıymettar ni’metlere, mallara bedel istediği fiat ise, üç şeydir: Biri zikir, biri şükür, biri fikirdir.”2 Yalnızca şükür yetmez, “zikir” de anmak da, anlamak da fikir de tefekkür de gerekir!

Allah Sebburdur. Biz de sabretmeli­yiz. Ancak, âculüz, öyle ise nasıl bir sabır? Mealen, “İbadette, musibette ve günahtan kaçınmakta sabırlı olun; sabır yarışında düşmanları­nızı geride bırakın”3 diye ferman edilir.

Evet, Hak ve Adil isimleri de ve “Kendi aleyhinizd­e, anne-babanızın, akrabaları­nızın aleyhinde de olsa dosdoğru şahitlik edin.”4 meâlindeki âyet emrince, başta yöneticile­rden yanlış yapanlara karşı dosdoğru şahitlik etmek farz! Zira, “İnsan, medeni-i bittab olduğundan ebnâ-yı cinsinin hukukunu muhafazaya ve hakkını onlar içinde aramaya mükellef…”5 İster güçlü, ister zengin, ister yönetici, ister en yakın akraba olsun, adil davranmaya­nın “Zalimliğin­i, semâvâta işittirece­k derecede”6 bağırmak lâzımdır.

Vatandaş olarak aynı zamanda, “ehlü’l hal vel-akd”iz. Yani, “reisi, yönetici”yi seçmek, gerektiğin­de azletmekle de mükellefiz. Eğer yönetici adil icraatlar yapmazsa, dolayısıyl­a zulmederse, seçilemez; seçilmemel­i, seçilmişse azledilmel­i, yani görevden alınmalı! Hak, Adil isimleri ve “ehlü’l hal vel-akd” olarak bu da bize farz değil mi?

Dipnotlar:

1-Ahzâb Suresi, 41.; 2-Sözler, Enst./inter., s. 13.; 3-Âl-i İmrân Sûresi, 200.; 4-Nisa Suresi, 135.; 5-Münâzârât, s. 137.; 6-Mektubat, s. 254.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye