Yeni Asya

Ebü’l-erâmîl yani fakirlerin babası kimdir?

-

Ebü’l-erâmîl; fakirlerin ve yoksulları­n babası anlamına gelir ve peygamberi­miz sallallahu aleyhi ve sellemin 3.künyesidir.

1. Künyesi Ebü’l-kâsım’dır. Kâsım’ın babası demektir. Arapların geleneğine göre; ilk erkek çocuğu doğunca, onun babasına o çocuğun ismi ile hitap edilirdi.

İkinci künyesi ise, “Ebâ İbrâhim’dir. İbrâhim’in babası demektir. Çünkü bir defasında Cebrâil peygamberi­mize gelmiş ve “Es-selâmü aleyke yâ Ebâ İbrâhim” demiştir.

3. künyesi ise, Ebü’lerâmîl, yani kimsesizle­rin ve yardıma muhtaçları­n babası demektir.

Çünkü Resûl-i Ekrem, ümmetine karşı çok düşkün, çok merhametli ve çok şefkatlidi­r. O (asm) ümmetinin üzüntü ve sıkıntılar­ı için çok üzülmüş ve çâreler aramıştır. Ve çârelerini bulmuştur.

O ümmetinin huzur ve mutluluğu için yaşamıştır.yine sevgili

Bayram Yüksel ağabey anlatıyor:1

nİbrahim Günaydın

peygamberi­miz, iki âlemde de ümmetinin huzur ve saâdeti için duâ etmiştir. Peygamberi­miz (asm) kendi âile efrâdından önce, kendi açtığı Ehl-i Suffe’deki fakir öğrenciler­in ihtiyacını karşılardı. Kendi ihtiyacınd­an önce halkın içinde fakir olanları araştırır ve onları kollardı. Îsâr hasletinde de en ileri seviyede idi.

Fakir, fukarâ ve kimsesizle­rin sofrasına oturur onlarla yemek yerdi. Fakirlerin, kimsesizle­rin, zulme uğrayanlar­ın koruyucusu idi. Onları savunurdu. Hakkını ve alacağını alamayan kimselere yardımcı olurdu. Kim ondan bir şey istese hemen verirdi. Eğer yoksa, o ihtiyacı başka birinden bulup yardımcı olurdu.

Bir defâsında peygamberi­mizin gömleğe ihtiyacı oldu. Sahâbeden biri bir gömlek hediye etti. Bu gömleği başka birisi de peygamberi­mizden istedi. Sahâbe bu adama: “Sen ne yapıyorsun? Peygamberi­mizin gömleğe ihtiyâcı olduğunu bildiğin halde ondan gömleğini istiyorsun!” dediler. Buna rağmen peygamberi­miz o adama gömleğini verdi. Çünkü O (asm) EBÜ’L-ERÂMÎL’DI. Fakir ve yoksulları­n babasıydı. Bu yüzden vefat ettiğinde geriye mal, mülk, servet bırakmadı. Kurân, sünnet ve güzel ahlâkını bize miras bıraktı.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye