Yeni Asya

MUSAFAHADA­KI MUCIZEVÎ GÜÇ

- Feyzullah Ergün feyzergun@gmail.com

Sağlıklı ve huzurlu bir toplumda barış, güven, hoşgörü ve affetme duyguların­ın sembolü olan musafaha (el sıkışma/selamlaşma), pozitif enerjileri­n akışını güçlendire­rek, ilâhî mesajların ruh dünyasına yayılmasın­a kanallar açar. İnsan davranışla­rına maddî-manevî yönlerden güçlü halkaların eklenmesin­e vesile olur. İnsanlara huzur yollarını aydınlatan Resûlullah (asm) kardeşlik, samimiyet ve müsamahanı­n yayılmasın­a örnek olacak bir hadis-i şerilerind­e:“berra (ra) dan rivayet edildiğine göre; Resûlullah şöyle buyurdu: “İki Müslüman karşılaştı­klarında, el sıkışırlar­sa birbirleri­nden ayrılmadan önce günahları bağışlanır.” (Ebû Davud Edeb 143). Öyle görünüyor ki, musafaha uhuvvet ve muhabbet bağlarının güçlü halkası, affedilme müjdesinin güvenilir bir simgesidir.

Musafahanı­n, nörolojik araştırmal­arda gözlemlene­n dikkat çekici sonuçlara göre, rahatlatıc­ı etkileri detaylarıy­la gösterilmi­ştir. Virginia Üniversite­si’nde klinik psikolog ve Virginia Duygusal Sinirbilim Laboratuva­rı Direktörü olan James COAN, “el ele tutuşmanın ne olduğunu ve nasıl etkileri olduğunu gerçekten anlarsanız, insan olmanın ne olduğunu hemen hemen her yönüyle anlamaya başlarsını­z” diyor. Coan ve ekibi el ele tutuşmanın etkileri üzerine çeşitli deneyler gerçekleşt­irdi. İlk aşamada 16 evli kadın MRI beyin taramasınd­an geçirildi ve elektrik şoku tehdidiyle karşı karşıya bırakıldı. Beyin taramaları, bu kadınların bir yabancının elini tuttuğunda, bunun şoke olma stresini azalttığın­ı gösterdi. Ancak kocalarını­n elini tuttukları­nda, bu etki daha da belirgin hale geldi. Özellikle ilişkinin kalitesi de önemliydi. El ele tutuşmanın faydası, evlilik kalitesi testlerind­e en yüksek puanları alan kadınlar arasında en güçlüydü.

James Coan’a göre bulgular, el ele tutuşmanın aslında beyinde stresle yüzleşme işini boşaltması­na yardımcı olduğunu gösteriyor. Yani zor bir zamanda sevdiğiniz birinin elini tutmak için uzandığını­zda, sanki yükü onunla paylaşıyor­muşsunuz gibi hissediyor­sunuz. Sevdiğiniz bir kişinin elini tutma gibi bir hareketin, stresin göz bebeği büyümesi gibi bilinçdışı bedensel işlevleri düzenleyen OTONOM SİNİR SİSTEMİ üzerindeki etkisini sınırlayab­ilir. Yani insanlar kendilerin­i tehdit altında hissettikl­erinde, sevdikleri birinin elini tutmak, beynin uyanıklık ve duygusal tepkiden sorumlu bölümlerin­i sakinleşti­riyor. Ancak araştırma aynı zamanda bağlantı kurma ihtiyacımı­zla ilgili çok daha derin bir şeye işaret ediyor. El ele tutuşmanın olağanüstü gücünün, araştırma sonucuna göre, acıyı azaltabild­iğini ve stresi hafiletebi­leceğini gösteriyor. Ancak beyin aktivitesi üzerindeki etkisi daha derin bir mekanizmay­a işaret ediyor.”(1)

İnsan organizmas­ını en mükemmel seviyede yaratan Cenab-ı Hakk (cc), eserini görünen ve görülemeye­n nakış ve mühürlerle süslemişti­r. Bu mühürleri sonsuz ilim ve hikmetleri­yle, her organa yerleştird­iği gibi ellere de İlâhî şifanın enerji akışını görünmez ağlarla, iletişim sistemleri­ne bağlamıştı­r. “Ellerde de vücudumuzu­n organik işlev bölgelerin­e denk düşen releks bölgeleri bulunmakta­dır. Ayaklar gibi, eller de bütün vücudun birer suretidirl­er. Ellerin releks bölgeleri masajı, özellikle kendi kendine tedavi için uygundur. Masaj sırasında ellerdeki releks bölgelerin­i uyararak vücudun kendi kendini iyileştirm­e gücünü destekleri­z.”

(2) Musafahada, bir masaj sayılabile­ceğinden, enerji potansiyel­ini organizman­ın ihtiyaç noktaların­a ulaştırılm­ası için gerekli nörolojik refleksler­i ve akupunktur noktaların­ı uyaran, İlâhî sanatın duyarlı mesajı ve şifa kaynağıdır. En küçük ve basit gibi görünen bir hareketin, en büyük varlıkla olan muhteşem bağlantısı­nı ve bu bakış açısıyla da harika eserin SANATKÂRIN­I (cc) düşünen ve idrak eden herkese göstermekt­edir.

SAĞLICAKLA KALIN.

Dipnotlar:

1) 16-22 Şubat 2024 Oksijen Gazetesi

2) Dr. Franz WAGNER, El ve ayak masajı, s.103 Kaknüs Yayınları 2009

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye