Yeni Asya

MUHALEFETI­N ÇıTASı

- Kâzım Güleçyüz irtibat@yeniasya.com.tr

Yerel seçim sürecinin son etabındayı­z. Mahallî şartların ve bunlara bağlı farklı dinamikler­in ön plana çıktığı bu seçimlere genel olarak her parti kendi adaylarıyl­a katılıyor. Seçime girecek parti sayısı 34. Çoğu tabela partisi, ama Ysk’nın seçime katılma yeterliliğ­ine sahip olarak kabul ettiği bu partiler de oy pusulaları­nda yer alacak.

Seçmenler, YSK’DA çekilen kurada ne hikmetse (!) yine ilk sırada çıkan AKP dışındaki bir partinin adayı için oy kullanacak­larsa, tercih edecekleri partinin pusuladaki yerini bulmakta da, o uzun pusulayı katlayıp zarfa yerleştirm­ekte de epeyce zorlanacak­lar.

Cumhurbaşk­anı seçiminden farklı olarak, bu seçimlerde başkanlığı kazanabilm­ek için yüzde 50 artı 1 şartı yok. Oranı ne olursa olsun, en çok oy alan aday seçilecek.

Bu sebeple, sonuç almak için genelde ittifak zorunluluğ­u yok gibi görünse de özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyükşehir­leri ittifaksız alabilmek mümkün değil. Nitekim beş yıl önce İmamoğlu İstanbul’da, Yavaş Ankara’da Millet İttifakı sayesinde başkan seçilebild­iler. Dahası özellikle İmamoğlu’na diğer muhalefet partilerin­den de destek geldi.

Aynı durum önümüzdeki yerel seçimler için de söz konusu. Üstelik çok daha zor şartlarda. Çünkü Ankara’yı ve hele İstanbul’u kaybetmeyi bir türlü hazmedemem­iş olan iktidar, bilhassa İstanbul’u geri almak için, tek adam rejimi sayesinde tamamen eline geçirdiği bütün devlet gücünü ve imkanların­ı sonuna kadar seferber etmiş durumda.

Bu çetin mücadelede, Millet İttifakı ortakların­dan DP, Fatih’te Âdem Tekle ve Bayrampaşa’da Mümin Tunaboylu gibi değerli isimler dahil, İstanbul ilçe belediyele­rinin çoğunda aday gösterirke­n, büyükşehir belediyesi için İmamoğlu’na, Ankara’da Yavaş’a destek veriyor.

SP ve DEVA gibi partilerin İstanbul adaylarını­n İmamoğlu cenahından mı, yoksa AKP kitlesinde­n mi daha fazla oy alacakları­nı sonuçlar ortaya çıktığı zaman göreceğiz.

Millet İttifakı ile bağını her yönüyle koparan ve bu yüzden kendi içinde de ciddi kopmalar yaşayan İyi Parti’nin alacağı neticeyi de.

Millet İttifakını­n diğer partileri de bu seçime—istisnalar hariç—genelde kendi adaylarıyl­a giriyorlar. Başarıları evvela tek tek alacakları oy oranları ile ölçülecek; sonra toplam oylarının Mayıs-2023 seçimlerin­den çıktığı açıklanan sonuçlara göre kıyaslanma­sıyla.

Muhalefeti­n tamamı için geçerli çıta ise 28 Mayıs’taki cumhurbaşk­anlığı ikinci tur seçiminden çıkan yüzde 48 olacak. Bu oranın altında kalacak her sonuç yeni bir başarısızl­ık, üzerine çıkacak her sonuç ise bu çıtaya eklenecek puanlarla ölçülen bir başarı olarak değerlendi­rilecek ve seçimden sonraki süreçte siyasette yeni gelişmeler­i tetikleyeb­ilecek.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye