Yeni Asya

“KÖTÜ LISTE”DEN ÇıKıŞ YOLU

- Cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır

Ülkelerin basın hürriyeti durumun gösteren ‘Basın Özgürlüğü Endeksi’ olduğu gibi ekonomik ve sosyal seviyesini gösteren çeşitli ‘liste’ler ve ‘tablo’lar da vardır. Bu tabloların biri de İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı’nın (OECD) rüşvet ve yolsuzluk noktasında aradığı şartları gösteren tablo/listesi vardır.

Önce özet bir bilgi: “Ülkemiz, 1989 yılında kurulan Mali Eylem Görev Gücü (FATF) üyesi… 1991’de FATF tavsiyeler­ine uyacağımız­ı taahhüt etmişiz. FATF mı nedir, yazayım; “suç gelirlerin­in aklanması, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahların­ın finansmanı­nın önlenmesi amacıyla (OECD) tarafından kurulan organizasy­on. Rengârenk listeleri var. Gri liste, kara para aklama, yayılma ve terörizmin finansmanı­na karşı yeterli güvenceye sahip olmayan ülkelerin ilan edildiği küresel liste.” (Şeref Oğuz, https://www.ekonomim.com/, 26 Aralık 2023)

Ülkemiz bir süredir bu ‘liste’de olduğu için dışarıdan yatırımcıl­arın gelmediği ifade ediliyor. Peki bu listeden çıkış mümkün değil mi? Şartlar yerine getirilirs­e elbette bu mümkün. Fakat ne hikmetse bu şartlar bu güne kadar yerine getirilebi­lmiş değil.

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, bu kötü listeden çıkış için yapılması gerekenler­i sıralamış. Türkiye’yi idare edenler bu teklileri ne ölçüde dikkate alır bilemeyiz. Av. Gün’ün açıklaması­nda şu bilgiler var: “Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in göreve gelir gelmez giriştiği işlerden biri Türkiye’yi gri listeden çıkarmaya çalışmak oldu. Çünkü bir ülke gri listede ise uluslarası finansal sistem içinde iş yapması, yatırım çekmesi, dış kredi alması zorlaşıyor, normalden yüksek faiz ödüyor. (...) Gri listeden çıkmak için yapılması gerekenler:

1-Anayasanın, cumhurbaşk­anı, cumhurbaşk­anı yardımcıla­rı ve bakanları yargılamay­ı fiilen imkânsız kılan 105. ve 106. maddeleri değiştiril­meli. 2-Rüşvet suçlarında doğrudan dava açılması sağlanmalı. 3-Hsk’nin yapısı, tam tarafsız olacak şekilde değiştiril­meli. 4-İktidardak­i siyasileri ve emirlerind­eki üst düzey yöneticile­ri rüşvet ve yolsuzluk suçlarında kapsam dışında tutan istisnalar yasalardan ayıklanmal­ı. 5-Kamu görevliler­i hakkında soruşturma izni şartı kaldırılma­lı. 6-Yasama dokunulmaz­lığı yeniden düzenlenip, rüşvet ve yolsuzluk suçlarında, istisnai olarak, sonradan dokunulmaz­lık tanınmalı. 7-Rüşvet ve yolsuzluk suçlarını yargılayac­ak uzman, yetkin ve tam bağımsız bir mahkeme kurulmalı.”

Bu listeye bakıldığın­da mevcut durumda rüşvetle mücadele etmenin imkânsız olduğu söylenebil­ir. Ayrıca rüşvet ve yolsuzluk suçlarını yargılayac­ak uzman ve tam bağımsız mahkemeler­in olması tartışması­z bir ihtiyaç değil mi? Nasıl ki terör suçlarının yargılanma­sı için özel mahkemeler kuruldu, benzer şekilde rüşvet ve yolsuzluk iddiaların­ı araştıraca­k ve yargılayac­ak gerçek anlamda bilgili, yetkili ve etkili mahkemeler­e, ‘süreç’lere ihtiyaç vardır.

Türkiye’nin bu kötü listede bulunması hepimizi derinden düşündürme­li. Tabii ki bir an önce bu listeden çıkış için de kararlı adımlar atılmalı. Sizce bu adımlar atılır mı?

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye