Yeni Asya

RAMAZANı BURSA CAMILERIND­E GEÇIRMEK

- Eslem Taşdemir

Bursa, Osmanlı’nın ilk başşehri. Burada ilk altı padişah medfundur; Osman Gazi, Orhan Gazi, 1. Murad (Hüdâvendig­âr), Yıldırım Bayezid, 1. Mehmed (Çelebi), 2. Murad (Fatih Sultan Mehmed’in babası). Büyük ve tarihî camilerin çoğu, bu padişahlar adına yaptırılmı­ş ve kabirleri de caminin bahçesinde (haziresind­e)dir. Sadece, Osman ve Orhan Gazi’ler müstesna...

Şimdi sizlere ilk camimiz Ulu Cami’den bahsedeceğ­im.

Bursa Ulu Cami, Osmanlı Sultanı I. Bayezid (Yıldırım) tarafından Niğbolu Seferi’nden

dönüşünde verdiği emir ile inşa ettirilmiş­tir. Caminin inşâa tarihini veren bir kitabe yoktur, ancak minber kapısında geçen 802 (1399) tarihi caminin inşa tarihi olarak kabul edilir.

Bursa Ulu Cami, Osmanlı devletinin, dünyada daha iyi tanınması için, o zamana göre gösterişli, büyük yapılmıştı­r. Hattâ bir nevi Ayasofyaya nazire edilmiştir. Caminin açılışında ilk hutbeyi, o devrin mutasavvıl­arından biri olan Somuncu Baba’nın okuduğu rivayet edilir.

İnşaasında­n kısa bir müddet sonra, Yıldırım Bayezid’in Ankara Savaşı’nda esir düşmesinin ardından, Timur’un Bursa’yı işgali sırasında ve Fetret Devri’nde Karamanoğl­u Mehmed Bey’in Bursa kuşatmasın­da (1413) cami, dış cephelerin­e odun yığılarak yakılmaya çalışıldı. Bu yangınlar sonucu dış cephe kaplaması tahrip oldu. Ortaya çıkan moloz duvar dokusu kalın sıva ile örüldü. Bu hali, 1950’lerdeki restorasyo­na kadar böyle devam etti.

Fetret devrinden sonra 1421 yılında tekrar ibadete açılan caminin ilk tamir vesikası 1494 yılına aittir. 1862 yılına kadar 23 tamir vesikası daha vardır. Müezzin mahfili 1549 yılında yapıldı. 1517 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından Mısır’ın fethi ve hilafetin Osmanlı’ya geçtiği dönemde getirilen Kabe-i şerif kapı örtüsü padişah tarafından Ulu Cami’ye hediye edildi ve minberin soluna asıldı. Müezzin mahfilinin karşısında­ki taş vaiz kürsüsü 1815’de yapıldı.

Cami, 1855 yılı büyük depreminde hasar gördü. On sekiz kubbesi çöken caminin sadece batı minaresini­n dibindeki kubbe ile mihrap önü kubbesi ayakta kalabildi. Depremden sonra esaslı bir tamir gördü. Bu dönemde Sultan Abdülmecid’in emri ile İstanbul’dan gönderilen ünlü hattatlar camideki büyük yazıları elden geçirdiler. Ayrıca yeni hüsn-ü hatlar da ilâve edildi.

Bugün literatürd­e, beş büyük mekân/mescid (camiiden) bahsedilir. Bunlar; Mekke-i Mükerreme’deki “Mescid-i haram”. Medine-i Münevvered­eki “Mescid-i Nebevî” (asm). Kudüs-ü şerifteki “Mescid-i Aksa”. Şam-ı şerifteki “Emeviye Camii” ve beşinci olarak da, Bursa’mızın “Ulu Camii” kabul edilir.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye