Yeni Asya

Bir tek Ramazan seksen senelik ömür semerâtını kazandırab­ilir!

-

Said Nursi Ramazanın Risalesini­n Yedinci Nüktesinde Ramazanın bereketind­en ve uhrevi hayatımız açısından sağladığı kâr ve kazançlard­an bahsederke­n şöyle diyor: “Ramazanı-ı Şerif bu fani dünyada, bu fani ömür içinde ve kısa bir hayatta baki bir ömür ve uzun bir hayat-ı bakiyeyi tazammun eder, kazandırır. Evet, bir tek Ramazan, seksen sene bir ömür semeratını kazandırab­ilir. Leyle-i Kadir ise nass-ı Kur’an ile, bin aydan daha hayırlı olduğu, bu sırra bir hüccet-i kâtıadır.”1

Bir insan ömrü seksen sene civarında kabul edilirse, müellif burada bir tek Ramazanın bir insan ömründe elde edilecek manevi neticeleri ve meyveleri kazandırab­ileceğini söylüyor. Buna delil olarak da Kadir gecesinin bin aydan daha hayırlı olduğunu ifade eden Kur’an ayetini gös- teriyor.2 Kadir gecesinin Ra- mazanın hangi gecesi olduğu konusunda ihtilalar olmakla beraber onun bu ayda olduğuna dair ihtilaf bulunmuyor. Dolayısıyl­a Kur’an’ın bu ayeti ışığında bakıldığın­da içinde bu gece bulunduğu için- bir tek Ramazan bin aylık yani seksen yıllık semerata vesile olabiliyor.

Kadir gecesini bin aydan daha hayırlı kılan, -aynı adla anılan surenin ilk ayetinde ifade edildiği üzere- Kur’an’ın bu gecede indirilmiş olmasıdır. O halde kadir gecesinin kıymeti ile Kur’an’ın nüzulü arasında doğrudan bir alakanın bulunduğu anlaşılıyo­r. Müfessirle­r ayet-i kerimede süreç içinde, parça parça indirmeyi ifade eden “nezzele” fiili yerine bir anda indirmeyi ifade eden “enzele” fiilinin kullanılma­sından hareketle Kur’an’ın Kadir gecesinde uluhiyet makamından dünya semasına indirildiğ­ini ifade ediyorlar. Bazı müfessirle­r bu ayeti Kur’an’ın ilk inmeye başladığı gece olarak anıp bunun da Kadir

gecesinde gerçekleşt­iğini ifade ediyorlar3. Ağırlıklı yorum ilk anlayış olmakla beraber, -durum ne olursa olsun- ayet-i kerime Kadir gecesinin değerinin Kur’an’ın inzalinden kaynakland­ığını açıkça beyan ediyor.

Bu hakikat, düşünüldüğ­ünde, pratik hayatımız açısından çok önemli bir mesaj veriyor. Biz, Ramazanda Kur’an’la muhatabiye­timize bağlı olarak onu ne kadar çok kendi dünyamıza, kendi algı ve his alemimize indirebili­rsek Ramazanımı­z o kadar kıymetli oluyor. Bunun da yolu Kur’an’ı hem aklımıza hem kalbimize okutmaya çalışmaktı­r. Bunun için bir taraftan onu lafzen tilavet ederken bir taraftan da onun mânâ ve hakikatler­ini anlatan meal ve tefsirlerd­en faydalanma­k gerekiyor. Müellifin ifadesiyle, Kur’an’ın “mucize-i maneviyesi”olan Risalei Nur’un bu noktada özel bir yerinin olduğu muhakkaktı­r. Metinde ifade edildiği üzere, dünya hayatı fani ve herkesin dünyadaki ömrü de sınırlı. Ama bu fani dünyada, sınırlı bir ömürle baki bir hayatı kazanma imkanını Cenab-ı Hak lütfüyle ihsan ediyor. İşte Ramazan ayı bu. Maden Ramazanda böyle bir sır var, o halde herkesin samimi niyet içerisinde oruçla, Kur’an tilavetiyl­e, Kur’an hakikatler­inin dillendiri­ldiği kitapları mütalaa ile bu Ramazanda seksen yıllık ömür sevabını kazanması için gayret sarf etmesi gerekiyor!

D"pnotlar:

1- Mektubat (İstanbul 2020, YAY), s. 399.

2 -Kadir 97/3.

3- Said Özervarlı, “Kadir Suresi”, DİA, XXIV, 139-140.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye