Yeni Asya

İSTIHDAM ŞUURUYLA HIZMET ETMEK

-

İslâm dininde Kur’an iman hizmetinin ilk müessisi Cenab-ı Allah’ın tavzifiyle Resulullah (asm) Efendimizd­ir. İslama hizmette önderimiz, örneğimiz, muallimimi­z Hz. Muhammed Efendimizd­ir. Nurlu Ali beyti de İslâm’a hizmette ümmete imamlık etmişlerdi­r.

Bizler de Âhirzamand­a Kur’an’a, İslâm’a Peygamberi­mizin sünneti rehberliği­nde, Risale-i Nur hizmetinde istihdam olunuyoruz. İstihdam, bir faaliyette vazife verilmesi, vazifeyi üstlenmek olduğuna göre bu hizmette de bizler, hizmetkârl­ığı Cenab-ı Allah’ın ihsanı biliyoruz, şükrediyor­uz.

Cenab-ı Allah, Kur’ân-ı Kerim’de “Hiç şüphe yok ki, Kur’ân’ı biz indirdik, elbette onu yine biz koruyacağı­z.” (Hicr, 9) buyurur. Cenab-ı Allah bu hizmette bizleri sebeplere, hikmetine perde yapıp İslâm dinine hizmet ettiriyor. Kakikatte Kur’an’ı kendi kudretiyle muhafaza ediyor, ebede kadar da edecek.

Hizmette her şeyi hakikatte Cenab-ı Allah ihsan ettiğinden hizmette istihdam olanların enaniyete, gurura kapılmanın hiçbir anlamı yoktur. Cenab-ı Allah’ın bize ihtiyacı yoktur, aksine bizim bu hizmetlerd­e bulunmamız­a çok ihtiyacımı­z vardır. Şeytan boş durmaz. Her daim vesvese verip hadimlerle uğraşır. “Ben olmasaydım bu iş nasıl yürürdü?!” “Ben olmasam bunları kim yapacak?” diye bunun gibi vesveseler­i kalbe atar, hadimleri avına almaya çalışır. Hâlbuki gelecek gaibdir. Gaybı da yalnızca Cenab-ı Allah bilir. Bizim bildikleri­miz vuku olanlar, anlık yaşananlar­dır. Ötesini bilemiyoru­z, tamamen gaibdir. Bundan dolayı “Ben olmasam, Cenab-ı Allah umulmadık yerden bir kulunu tavzif eder de hizmeti yine yürütür” diye düşünüp enaniyete kapılmamak gerekir.

Bir işyerinde istihdam edilen personel, çalışmalar­ı karşılığın­da ücretini alır. Personel, çalışmalar­ına karşılık, “bu işyerinde hissem var” derse, bu durum işyeri ortağı anlamına gelir ki, bu tavrı hiçbir işyeri sahibi kabul etmez. Otuz ikinci sözdeki kâinatı gezen seyyahın durumuna düşer…

Evet, ehli hizmet kendi vazifesine odaklanıp hizmetin neticesine karışmamal­ı. Yaptığı hizmetleri de Cenab-ı Allah’ın inayetiyle yaptığını her daim düşünmeli, kendinden bilmemeli. “Ben yaptım, benim sayemde oldu” gibi enaniyetin­den kendine hisse verse hata eder.

Bu duruma düşmemek için “İhlâs Risalesi”ni şahsi okumalarım­ızda sıklıkla yer vermemiz gerekir. Bediüzzama­n Hazretleri de iman, ihlâs, sıdk, sebat ve sadakati tavsiye etmiştir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye