Yeni Asya

SANDıK GÜNÜ

- Cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır

Bir seçim dönemi daha geride kaldı ve sandık günü gelip çattı. Türkiye’de yaklaşık 61 milyon seçmen, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticile­rini seçmek için bugün (31 Mart 2024) sandık başına gidecek.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) verdiği bilgiye göre kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmenin bulunduğu seçimde, 1 milyon 32 bin 610 genç ilk kez oy kullanacak. 34 siyasi partinin adayının yarışacağı seçimlerde, ülke genelinde 206 binden fazla sandık kurulacak. Seçimde 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtar belirlenec­ek, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliği seçimleri yapılacak.

Milletin idareciler­ini seçmesi çok önemlidir ve Türkiye bu konuda genel anlamda iyi bir imtihan vermiştir. Seçimle gelenlerin seçimle gitmesi esastır. Maalesef seçim ve demokrasi tarihimiz demokrasiy­i hazmedemey­enlerin darbeleriy­le yaralanmış­tır.

Millet iradesinin tam olarak tecelli edebilmesi için seçimlerin öncesindek­i döneminde de mutlaka eşitlik ve adalet olması gerekir. Yani adaylar mümkün olduğu kadar kayırılmad­an ‘dert’lerini anlatabilm­eli. Bu konuda bilhassa resmi medya organların­a iş düşüyor. Kim olursa olsun, bir adaya mesela 1 saat ‘propaganda’ süresi tanınırken, bir başka adaya 10 dakika dahi müsaade edilmiyors­a burada hak, hukuk ve adil bir tercihten bahsedileb­ilir mi? Elbette ‘özel tv kanalları’nın da hakkaniyet­li olması istenir ve beklenir; fakat bu hassasiyet devletin sahip olduğu kanallarda çok daha önemli ve esasında vazgeçilme­zdir. Bu meselenin yeterince dikkate alındığı ve tartışıldı­ğını söylemek mümkün değil. Buradaki adaletsizl­iğin oy verenlerin tercihleri­ni etkilemesi mümkündür ve bu da ‘seçim adaleti’ne gölge düşürebili­r.

Seçim sürecinde dikkat çeken başka bir mesele de aşırı reklam harcamalar­ıydı. Bilhassa büyük şehirlerde devasa büyüklükte aday aişleri ve posterler vatandaşın tepkisini çekmiş olsa da bu yarıştan geri kalan olmadı. Dolayısı ile esas kazananın adaylar değil, reklamcıla­r olduğu söylense her halde yanlış olmaz.

Bir başka dikkat çeken nokta da çok sayıda muhtar adayının‘hizmet’e talip olmasıydı. Rakamlara göre 50 binden faza muhtar seçilecek. Bunların büyük bir çoğunluğu köylerde vazife yapacak. Eskiye nispetle muhtarları­n yaptıkları‘evrak işleri’ azalmış durumda. Dolayısı ile bu meselenin masaya yatırılara­k adaletli bir çözüm ve çıkış yolu bulunmasın­da fayda var. Bazı uzmanlar sosyal medya hesapların­dan çağrılar yaparak meseleyi gündeme taşımış olsa da konu siyasetçil­erin ve idareciler­in gündemine gelmedi. Bazı köylerde bir ya da iki hane var ve buralarda da muhtarlar görev yapıyor. Acaba daha uygun bir çözüm yolu yok mu? İşin içinde maaş da olunca bazı sert tartışmala­ra ve bazen de kavgalara yol açan bu konunun mutlaka incelenmes­i icap eder.

Sandıktan çıkacak neticenin milletimiz­in dertlerine çare olması temennisiy­le...

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye