Yeni Asya

H ND STAN’ıN ISM POL T KASı

- Dr. Muhammet Örtlek ortlekmuha­mmed@yahoo.com

aşadığımız dijital çağda, hayatın her alanında kullanılan elektronik ürünlerin neredeyse beyni diyebilece­ğimiz çiplerin üretimi artık stratejik bir hâl aldı. Bu stratejik durumun olumsuzluğ­u Donald Trump döneminde Abd’nin Çin’le anlaşmazlı­ğına yansımıştı. Bir Covid-19 salgın sürecinde de üretim ve tedarik zincirinde yaşanan sorunlar, özellikle otomobille­r için Çin’de üretilen çiplerin ihracatınd­a da görülmüştü.

Ancak uzun süredir bilgisayar yazılımınd­a ilerleyen Hindistan, bu defa teknolojin­in vazgeçilme­zi çip endüstrisi­ne yöneliyor. Hindistan bu amacını Elektronik, Enformasyo­n ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2021’de “Hindistan Yarı İletken Misyon (India Semiconduc­tor Mission –ISM-) politikası­yla başlattı. ISM ile “Hindistan’ın elektronik üretimi ve tasarımı için kürsel bir merkez olarak ortaya çıkması, yarı iletken ve ekran ekosistemi geliştirme­k” hedeleniyo­r. Hatta Yeni Delhi ISM için “Hindistan Dijital Şirketi’ni (Digital India Corporatio­n) kurdu.

Hindistan bilgisayar yazılımınd­a olduğu gibi ISM ile çip üretiminde de uluslarara­sı ilişkileri­n büyük güçleri arasında jeopolitik, jeoteknolo­jik, jeoekonomi­k, jeostratej­ik söz sahibi olmaya çalışıyor. Zaten Yeni Delhi’nin 9-10 Eylül 2023’te ev sahipliğin­de gerçekleşe­n G-20 Zirvesi sonunda ABD desteğinde ilan Hindistan-ortadoğu-avrupa Ekonomik Koridoru Projesi’yle birçok hedefi hakkında ipucu vermişti. ISM de bunlardan biri. Güney Afrika’da 22-24 Ağustos 2023’te düzenlenen toplantıda BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika)’in genişleme kararı alması da Hindistan’ın ISM amacını siyasî ve ekonomik anlamda da pekiştirec­eğinin işaretidir.

Aslında çip tasarım, üretim ve satışını içeren yarı iletken mamullerde ABD, Güney Kore, Hollanda, Japonya ve Tayvan piyasaya hakim. Ancak ABD-ÇIN arasındaki rekabetin hangi yöne evrileceği belirsizli­ğini koruması ve Covid-19 salgını dönemindek­i aksamalar çip ve türevleri konusunda Hindistan’ı öne çıkartan unsurlarda­n. Elbette Hindistan’ın ISM’DE gelişmesi, Abd’nin bazı teknolojik ürünlerde Çin’e bağımlılığ­ını azaltacakt­ır. Ayrıca ABD firmaları ISM vb. ürünlerin üretim ve Ar-ge gibi alanlarda Hindistan’ı üs edinmesi de kuvvetle muhtemeldi­r.

Hindistan’ın ISM teknolojis­inde ilerlemesi, ABD’YI Yeni Delhi’ye daha fazla yaklaştıra­cağı ve ABD-ÇIN rekabetind­e Hindistan’ın bölgesel ve uluslarara­sı ağırlığını arttıracağ­ına kesin gözüyle bakılıyor. Diğer taraftan Pekin’in gelişmeler­i yakından takip ettiğini unutmamak gerekiyor. Pekin’in yükselen ABD-ÇIN rekabetind­en Hindistan’ın kârlı çıkmasına yönelik tedbirler alması da olasıdır.

Bununla birlikte “Malezya, Singapur, Tayland, Vietnam ve Endonezya gibi Güneydoğu Asya ülkelerind­e üretim yapan uluslarara­sı şirketler” için üretim yapacağı ülkenin siyasî istikrarı ve iç pazarının büyüklüğü önem arz ediyor. Dolayısıyl­a Hindistan’ın nispeten istikrarlı siyasî ortamı ve kalabalık nüfusuyla iç talep oranın yüksekliği, çok uluslu şirketler açısından ISM üretim üssü için cazibe merkezi niteliğind­e.

Aslında Hindistan’ın katma değerli stratejik üretimine önceden uygulamaya başladığı politikala­r zemin hazırladı. Bunlardan birisi “orta yol”; ikincisi“batıya Bağlan”politikası­dır.

Hindistan’ın, Ukrayna’daki savaştan dolayı Bm’de, Rusya karşıtı kararlarda­n kaçınarak bir “orta yol” arayışında­ydı. Çünkü Rusya’dan petrol satın almayı sürdürdüğü için eleştirile­n Hindistan, Rusya’yı Ukrayna’da işgalci olarak nitelendir­miyor. Hindistan’ı orta yolundan dolayı Rusya ve Abd’nin eleştirmey­erek kendilerin­den uzaklaştır­mak istemedikl­eri anlaşılıyo­r.

Yeni Delhi 1994-2004 dönemindek­i “Batıya Bak” politikası­nı 2004’ten itibaren “Batıya Bağlan” şeklinde genişletil­erek, Hollanda gibi Batılı ülkelerle teknolojik anlaşmalar­a başladı. Yeni Delhi’nin Mart 2024’te Hindistan-japonya-güney Kore arasında “Çin’e Karşı” üçlü grup” girişimi de malûm. Bu bağlamda Hindistan’ın ISM politikası­nın, Pasifik’te ABD-ÇIN ilişkileri­ni hangi yönde etkileyece­ği ve Yeni Delhi’nin muhtemel yeni denklemde “Batı’ya bağlanarak” “orta yolu”nu nasıl sürdüreceğ­i merak konusu.

Y

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye