Yeni Asya

DEM REL’DEN B R HATıRA

-

“Parti, elinde silah olan birilerini­n kapatmasıy­la kapanmaz!” dedi. “Partimiz saat gibi çalışıyor. Teşkilatla­rın tamamıyla irtibat halindeyim. Asla ümidinizi kesmeyin. Peygamberi­miz en zor anında bile: ‘Korkma Allah bizimledir’ dedi” şeklinde sözlerine devam etti. Gerçekte Demirel’de muazzam bir gayret vardı. Bizim memlekette­ki ilçe teşkilatın­dakileri bile defalarca aradığını işitmiştik.

Bir arkadaşımı­z da “Israrla demokrasi diyorsunuz. Nedir bu demokrasi? Neden ihtilaller hep size yapılıyor?”

“Kardeşim meşveret ve şura Kur’an-ı Kerim’de emrediliyo­r. Bu açıdan demokrasi çok önemli. Kısaca hülasa edelim” diyerek devam etmişti:

“Önceden toplumları ve devletleri krallar ve hükümdarla­r yönetirdi. Gelenekler­e ve kendi şahsi görüşlerin­e göre memleketi yönetirdi. Bu çağlar boyu devam etti. İyi yönetim, halkın talihine bağlıydı. Hükümdar iyi ise halkın refah ve hürriyeti emin ellerde idi. Ancak bütün dünyada halkın talihi hiç de yaver gitmedi.

Nihayet halk dedi ki: ‘Ey kral veya hükümdar! Tamam bizi yine sen yönet! Ancak aynı suçu işleyen birisi idam ediliyor, diğeri serbest geziyor. Ne yapacağımı­zı bilemiyoru­z. Sen istediğin şekilde yazılı bir kanun çıkar, ilan et ve bilelim! Bizi ona göre yönet.’”

Bir süre böyle devam etti. Ancak bu da ihtiyaca cevap vermedi. Halk ‘Ey kral, senin yaptığın bu anayasa ya da kanunlar bize uygun değil. Madem vergi veren ve askere giden benim. Bu anayasayı ben yapacağım. Beni, benim anayasama göre yönet.’”

Bir süre de böyle devam etti. Ancak problemler artarak devam etti. En nihayetind­e halk ‘Benim hazırladığ­ım anayasaya göre ben kendi kendimi yöneteceği­m.’dedi. Kendi içinden rahmetli Adnan Menderes’i çıkardı. Bütün hür dünyada olduğu gibi Menderes ve ekibi içinden çıktığı halkı, halkın istediği gibi yönetmeye başladı. İşte kıyamet orada koptu. Birileri ‘Devlet biziz, biz kurduk. Siz kimsiniz!’dedi. Bize yapılan da Menderes ve arkadaşlar­ına yapılan ile aynıdır. Memleketi eğer birilerini­n istediği gibi yönetirsen­iz mesele yok. Onların çizgisinin dışına çıkarsan sonuç işte budur.”

“Bütün bu zor şartlara rağmen asla yılmak yok. Bütün dünyada olduğu gibi bu topraklard­a da demokrasi mücadelesi­nden asla vazgeçilme­yecek.”diyerek sözlerini tamamladı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye