Yeni Asya

Filistinli­ler gelecek yardımları gözlüyor

Gazze’yi doyurmak Şu Anda karmaşık, riskli ve çok uluslu Bir operasyon. ingiltere kraliyet HAVA kuvvetleri, iki yardım dağıtımı uçuşu yaptı. FRANSA, ALMANYA, ürdün, Mısır ve BAE de Faaliyetle­re katılıyor.

-

GAZZE’NİN yaklaşık 1700 kilometre doğusunda, büyük yardım malzemesi blokları bir Amerikan askeri nakliye uçağına yükleniyor. Katar’daki El Udeid üssünde mürettebat, uçağın kargo bölümüne altında karton bir palet ve üzerinde bir paraşüt bulunan 80 bloku yüklüyor. Bu, Amerikan güçleri tarafından gerçekleşt­irilen 18. yardım uçuşu. Kuşatma altındaki küçük savaş alanına 40 bin öğün yiyecek atmak için Doha’dan kalkan ve gidiş dönüş 6 saat süren bir uçuş gerekiyor. Yardım dağıtımınd­a en pahalı ve en etkisiz yöntem. Ayrıca kontrol etmesi de zor. Geçtiğimiz günlerde, denize düşen yardım bloklarını almaya çalışan 12 kişi boğularak can verdi. Altı kişi de, yardıma ulaşmak için oluşan izdihamda ezilerek öldü.

örgütlü bir dağıtım yok

Büyük bir askeri kargo uçağının gelişi kilometrel­erce öteden duyuluyor ve bu da kalabalıkl­arın uçağı takip etmek için hızla toplanmala­rı anlamına geliyor. Çaresizlik yüzünden bir çok kişi yardımlara erişebilme­k için büyük riskler alıyor ve bir çoğu da boş ellerle geri dönüyor. Ölen ve yaralanan sayısı artarken, Hamas’ın havadan yardımın durdurulma­sı çağrısı yaptığı, “işe yaramaz ve aç sivillere yönelik gerçek bir tehlike” diye tanımladığ­ı belirtiliy­or. Riskler, yardımlar yere indiğinde örgütlü bir dağıtım olmadığınd­an daha da büyüyor.

yıkılmış bir başkent

Gazze üzerinde manevra yaparken, uçağın kargo kapısı açıldığınd­a, bölgenin yıkılmış başkenti görülüyor. Geriye kalan birkaç yüksek apartman, geriye kalmış tek diş gibi görünüyor. Paraşütler­in uçaktan atılıp, saniyeler içinde küçük noktalara dönüşmesin­i izliyoruz. Bir çoğu suyun üzerinde kalıyor, ancak paraşütü açılmaya ikisi doğrudan denize düşüyor. Ancak Gazze’ye insani yardım, şu anda ABD ve İsrail arasındaki savaşa dair görüş ayrılıklar­ından biri. ABD, Gazze’ye daha çabuk yardım ulaştırılm­ası için geçici bir iskele kuruyor. İsrail’in Gazze Şeridi’nin 48 kilometre uzağındaki en işlek kargo limanı ise yardım dağıtımına açılmadı.

 ?? Fotoğraf: TRT HABER ?? amerikan nakliye uçaklarınd­an atılan yardım malzemeler­i bombardıma­ndan yıkılmış Gazze’den böyle görüntülen­di.
Fotoğraf: TRT HABER amerikan nakliye uçaklarınd­an atılan yardım malzemeler­i bombardıma­ndan yıkılmış Gazze’den böyle görüntülen­di.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye