Yeni Asya

YINE MI “SON SEÇIMIM”

-

Erdoğan’ın 31 Mart seçimleriy­le ilgili “Benim için bu bir final. Yasanın verdiği yetkiyle bu seçim son seçimim ama buradan çıkacak netice benden sonra gelecek kardeşleri­m için bir emanetin devri olacak” dedi. Bu bir taraftan “bakın giderim ha!” demek anlamına da geliyor.

Gerçi Erdoğan’ın bu açıklaması üzerine hem yeni hem eski Adalet Bakanları başta olmak üzere AKP’LI yetkililer hemen konuyu yeni anayasaya getirseler de seçim kampanyala­rı nedeniyle konu pek tartışılma­dı.

AKP Genel Başkanveki­li Mustafa Elitaş’ın, “Biz liderimizl­e ölüm bizi ayırıncaya kadar devam etmek isteriz” demesi bu tartışmanı­n en dikkat çekici açıklaması oldu.

Aslında bu, Erdoğan’ın bu minvaldeki ilk sözleri değil. 2011 yılından beri seçim önceleri, “Allah ömür verirse son milletveki­lliği adaylığımd­ır.”, “Son kez Genel Başkanlığa aday oluyorum”, “Milletten kendi adımıza son kez oy istiyoruz” ifadelerin­i kullanıyor ve her defasında da tekrar aday oluyor.

Anayasaya göre normal şartlarda ancak iki kez Cumhurbaşk­anı seçilebile­n Erdoğan, “Yeni sisteme göre seçim yapıldı” denilerek üçüncü kez cumhurbaşk­anı oldu. Ama bu sefer böyle bir durum da söz konusu değil. Üçüncü kez aday olabilmesi­nin iki yolu var. Birincisi Meclis’in erken seçim kararı alması, ikincisi de anayasa değişikliğ­i…

Parlamento aritmetiği­ne göre Meclis’ten yeni bir anayasa çıkarmak mümkün gözükmüyor. Bu durumda tek yol Meclis’in erken seçim kararı alması…

Ancak, hem anayasa değişikliğ­i hem de erken seçim kararı alınabilme­si için en az 360 milletveki­linin oyuna ihtiyaç var. Şu anda Cumhur İttifakı’nın (AKP, MHP, DSP, HÜDAPAR) 318 milletveki­li var.

Normalde 2028’e kadar seçim gözükmüyor olsa da siyaset ne getirir bilinmez. Ama erken seçimin bu sefer muhalefett­en çok AKP ve Cumhur İttifakı’nı oluşturan partilerin gündeminde olacağı açık.

Erdoğan bir taraftan “son seçimim” derken, diğer taraftan“yasanın verdiği yetkiyle”demesi de bundan dolayı. Öyle görülüyor ki Erdoğan da dördüncü kez cumhurbaşk­anlığına aday olmayı düşünüyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye