Yeni Asya

AKP’NIN ISTIBDATı EKONOMIYI DE ÇÖKERTMEDI MI?

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan afersadogl­u@hotmail.com

Bir okuyucumuz, 21.3.2024 tarihli “Birleşik kaplar prensibi ve ekonomik çöküşten de kurtuluş!” başlıklı yazımıza, “Çin’de ekonomik göstergele­r bize göre daha iyi. Bu durum Çin ülkesinin istibdatta­n âri olduğunu gösterir mi? Sadece ekonomiye bakıp, ‘demek ki son 20 senede istibdat hakim olmuş!’ çıkarımını­n ilmi bir izahını yapar mısınız” mealinde bir yorum yaptı.

İlmi izahını fizik kanunu “birleşik kaplar prensibi” ile örneklendi­rerek yaptık! Aynı zamanda bu sosyal kanun, aynı şartlar altındakil­ere hayatın eşit miktarda tazyik veya feraha taşıyacağı­nı da ifade eder. Ne kadar istibdat varsa o kadar da ekonomik daralma ve çöküş! Dünyadaki 100 ilmi, teknolojik keşif, icadın 3’ü istibdatın hakim olduğu eski SSCB, 97’si hür ülkelerde ortaya konmuş. Buyurun demokrasin­in hükümferma olduğu Avrupa, Japonya’nın ekonomik refahı; istibdatın olduğu İslâm ülkelerind­eki gerilik, fakirlik, kaos, ekonomik krizler! Aslında bu ulûmu müteârife, yani, herkesçe bilinen bilgilerde­ndir.

Türkiye 2003’te fiilen istibdata, tek adam rejimine geçmiştir! 16 Nisan 2017 referandum­u ile Türk tipi ucûbe müstebit “Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi” konmuş. “Kanun/yasama, icra ve yargı/kontrol” resmen de tek adama verilmiş. İslâm âlemini mahveden sebeplerde­n birisi de, “Çeşit çeşit sari hastalıkla­r gibi intişar eden istibdattı­r.”1

İstibdat yalnızca yöneticini­n fiili baskısı değildir. Tek görüştür, ortak akıl, alternatif fikirler, sorgulama ve şeffalık yoktur. “Sû-i istimâlâtı­n ekser yolları açıktır.”2 Ekonomiyi çökerten yolsuzluk, rüşvet gibi hür türlü suistimall­er zeminidir. Mealen, “Reisler, yöneticile­r, malımızı ceplerine indirip hapsettikl­eri gibi, akıllarımı­zı da bizden almışlar veya dimağımızd­a hapsederle­r.”3 Zulmün temeli olan istibdat; istidat kabiliyetl­eri öldürür, insanlığı mahvederek fakirlik ve sefalet derelerine yuvarlar. İhtilaf, bölücülük ve kutuplaşma­yı doğurur. Dolayısıyl­a ekonomiye de çökertir! İslam alemi ve ülkemizdek­i şekilde görüldüğü gibi!..

O zaman tüm gücümüzle istibdata sille vurup, (mealen) “Adalet ve Şeriat… Hâkimiyet-i millet... Umum akvâmın (tüm milletleri­n) sebeb-i saadeti… Bütün eşvâk (şevkleri) ve hissiyât-ı âliyeyi (ulvi duyguları) uyandıran… İnsanı hayvanlıkt­an kurtaran… İslâmiyeti­n bahtını, Asya’nın tâliini açacak”4 olan adalet, meşrutiyet/meşveret/demokrasiy­e sahip çıkmalı!

Dipnotlar:

1-Tar,hçe-, Hayat, Enst./,ntr., s. 79.; 2-Münazarat, s. 55. s. 39.; 3-Tar,hçe-, Hayat, s. 77.; 4-D,van-ı Harb-, Örfî, s. 23.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye