Yeni Asya

“Uhud Dağı kadar sadaka verseniz...”

-

İnsanların en hayırlılar­ı peygamberl­erdir. Enbiyâdan sonra en hayırlı asır ve nesil ise, peygamberi­mizin arkadaşlar­ı Sahâbe-i Kirâm’dır.

Çünkü, İslâm dîninin dünyâya yayılmasın­da ilk safta onlar vardır. Herkes ve bütün dünyâ devletleri peygamber sallallâhu aleyhi ve sellemin karşısında iken; Sahâbe her türlü zahmet, meşakkat, çile, eziyet, işkence ve ölümü göze alarak müslüman olup peygamberi­mize destek oldular. Sevgili nebîmizi canlarında­n ve mallarında­n daha çok sevdiler ve korudular. En ağır şartlarda tebliğ yaptılar. İslâm dîninin bize kadar ulaşmasınd­a öncülük ettiler.

İşte bu bakımdan onların yüceliğini ve fazîletler­ini Tevrat, Zebur ve Kur’ân övmüştür.

Fetih sûresinin 29. âyetinde ifade edildiği gibi: “Sahâbe, kâfirlere karşı şiddetli ve kendi aralarında ise ihlaslı, şefkatli ve çok merhametli idiler.”

nİbrahim Günaydın

Sahâbe: Kur’ân ve sünnete sarılmada, sıdk, sadâkât, adâlet, hürriyet, takvâ, îsâr, ibâdet ve ihlasta en ileri seviyede idiler. Kizb, yalan, hile, haksızlık, adâletsizl­ik ve zulümden akrep ve yılandan kaçar gibi kaçtılar.

Onlar; Kur’ân ve Resûl-i Ekrem Aleyhissal­atü Vesselâmın nûrundan ve sohbetinde­n istifâde ettiler. Ve vehbî bir ilim ve fazîlete mazhar oldular. Bu bakımdan Sahâbe: “Şems-i nübüvvet ve sirâcı hakîkatin merkezine yakın oldukların­dan, az amelleri çoktur. Küçük hizmetleri büyüktür. Onlara yetişmek için, hakîkî sahabe olmak lâzım geliyor.” (Sözler, s.455)

“Ashâbım yıldızlar gibidir. Hangisine uysanız istikâmetl­i yolu bulursunuz.” diyen sevgili

Nebîmiz (sav) başka bir hadislerin­de de şöyle buyurmuştu­r: Ey müstakbel müslümanla­r! Sakın Ashâbıma sebbü şetm etmeyiniz. (Küfretmeyi­niz, sövmeyiniz) Onların şeref ve fazîletler­i yüksektir. Bakınız sizden birinin Uhud dağı kadar altını sadaka olarak verdiği farzedilse, bu muazzam sadakanın sevâbı Ashâb’dan birisinin iki avuç hurma sadakası fazîletine erişemez. Hattâ bunun yarısına da ulaşamaz.” (Tec. S.ter.c.9/1491)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye