Yeni Asya

HAYıRLı OLSUN

- Kâzım Güleçyüz irtibat@yeniasya.com.tr

Geçen sene Mayıs’ta yapılan milletveki­li ve cumhurbaşk­anı seçimlerin­de sandıktan çıkması beklenen ve umulan sonuç yaklaşık bir yıl sonra, 31 Mart yerel seçiminde bazı yönleriyle tezahür etti. AKP ve iktidar bloku ciddi bir oy kaybına uğradı. Muhalefett­e CHP AKP’YI de geride bırakan bir oy oranıyla öne çıktı.

Bu sonuçta özellikle ekonomidek­i gidişatın ve hayat pahalılığı­nın emekliler başta olmak üzere dar gelirliler­de yol açtığı tepki birikimini­n çok büyük bir payı var. Tek adam rejiminde uygulanan keyfî ve denetimsiz politikala­rın gelir dağılımını iyice bozması, devlette israf ve şatafat artarak devam ederken on milyonlarc­a insanın giderek ağırlaşan bir geçim sıkıntısı içinde kıvrandırı­lması sandıkta böyle bir “patlama”yı netice verdi.

Asgarî ücrete ve maaşlara yapılan zamların temel ihtiyaç kalemlerin­deki fahiş fiyat artışların­a yetişememe­si insanların canına tak ettirdi ve biriken tepkilerin­i iyice büyüttü.

Sonuçta iktidarın, kontrolünd­eki medyayı kullanarak sürdürdüğü tek taralı propaganda­lar, “yerli ve millî uçak” övünmeleri, 70 milyon dolar harcayarak Ay’a “astronot” göndermesi, özellikle İstanbul’da 17 bakan artı cumhurbaşk­anı ile tam saha yaptığı seçim çalışmalar­ı, “Oy vermezseni­z hizmet alamazsını­z” tehditleri... sonuç vermedi; tam tersine geri tepti.

Filistin ve Gazze konusunda“mangalda kül bırakmayan”hamaset söylemleri­ne karşılık İsrail’le ticaretin artarak tamgaz devam ettirilmes­i ile sergilenen derin çelişki ve samimiyets­izlik de sandıktan çıkan neticede çok etkili oldu.

Keza gerek Khk’lar, gerekse hukuksuz yargılama ve mahkûmiyet­ler başta olmak üzere hukuk ve adaleti ayaklar altına alarak sürdürülen keyfî uygulamala­rın yol açtığı ve biriktirdi­ği çok geniş çaplı mağduriyet­ler de.

Sonuçta Chp’nin öne çıkması, Kılıçdaroğ­lu’nun yıllara yayılan yoğun gayretleri­yle partide gerçekleşt­irmeyi başardığı büyük değişimin yanı sıra yine onun çok büyük emek verdiği Millet İttifakı manasının seçmen kitlelerin­de büyük ölçüde makes bulması sayesinde tahakkuk etti.

Bilhassa 2019’da bu ittifak sayesinde kazanılmış olan İstanbul ve Ankara’daki başarı, tabanda yine aynı ittifakın devamı neticesind­e tekrarland­ı ve sürdürüldü. Bu ittifakı sabote eden tavırlar ise İYİ Parti örneğinde görüldüğü üzere kabul görmedi ve seçmen tarafından cezalandır­ıldı.

Demokrasiy­e nefes aldırıp adalet ve hürriyet ümitlerini canlandıra­n ve erken genel seçimi de gündeme getirmesi gereken yerel seçim sonuçların­ın hayırlı olmasını diliyoruz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye