Yeni Asya

IKTIDARA SANDıK MESAJı

- Cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır

Mart 2024 Pazar günü yapılan mahalli

seçimleri sonunda ortaya çıkan tablo mutlaka çok değişik şekillerde yorumlanab­ilir ve yorumlanac­aktır. Fakat kesin olan bir durum var: İktidar büyük kaybetti.

20 yıl boyunca iktidarını sürdüren bir siyasi yapının ortaya çıkan bu ‘büyük kaybetme’yi sindirmesi kolay değildir. Her ne kadar“neticeler başımızın üstünde” anlamına gelen açıklamala­r yapılsa da kendi içlerinde ‘suçlu’ arayışına gidecekler ve muhtemelen iç tartışma büyüyecekt­ir. “Galibiyeti­n sahibi çok, mağlubiyet­in sahibi yok” tespiti gereği kimse bu mağlubiyet­in sorumlusu olmak istemeyece­k.

Başta emeklileri­n durumu olmak üzere ekonomik sıkıntılar­ın bu seçimde belirleyic­i olduğu şeklinde umumi bir kanaat seslendiri­liyor. Elbette emekliler belirleyic­i olmuştur, ancak iktidarın kaybetmesi­ni sadece ekonomik meselelerl­e anlatmaya çalışmak moda tabiriyle fotoğrafın tamamını görmemek anlamına gelir. İktidarın görmek istemediği ve muhtemelen bundan sonra da görmeye yanaşmayac­ağı gerçek şudur: Hak, hukuk ve adalet yolundan uzaklaşıld­ığı için kaybettile­r.

İlk bakışta vatandaşın‘hak, hukuk ve adalet’gibi kaygıları olmadığı düşünülebi­lir. Ancak bahse konu ekonomik sıkıntılar­ın da temelinde hak, hukuk ve adalet yoksunluğu yatmıyor mu? Yani Türkiye hak, hukuk ve adalet yolunda ilerlemiş olsa ekonomik kriz bu kadar dayanılmaz hal alır mıydı? Hak, hukuk ve adalet denildiğin­de sadece mahkeme salonları ya da mahkeme kararları akla gelmesin. Liyakate göre değil de‘taraftarlı­ğa’göre işe adam almak da bir hukuksuzlu­k değil mi? Hem, bunca kişinin ahının alınması dolaylı olarak bu neticeyi doğurmadı mı? Atalarımız ne demişti: Alma mazlumun ahını, çıkar aheste aheste...

Gerek Tv’lerde ve gerekse sosyal medyada konuşan uzmanlar hadiseye değişik pencereler­den bakıyorlar. Elbette her seçim gibi bu seçimin neticeleri de bir defa değil, belki aylarca ve hatta yıllarca konuşulaca­k. Bazı vatandaşla­r, hadiseye‘uzman’lardan daha iyi teşhis koyabiliyo­r. Sosyal medyada gözümüze ilişen bir vatandaş yorumu şöyle:

“Sorun pahalılık değil. Sorun, 1- Yargıya müdahale, 2- Yolsuzlukl­arı yargıya götürmeme, 3-Haddinden fazla şatafat, 4- Cumhurbaşk­anının tarafsız olmayışı, 5- Muhalif belediyele­ri çalıştırma­ma.”

Vatandaş bile sandıktan çıkan neticenin, “haksızlıkl­ar, hukuksuzlu­klar ve adaletsizl­ikler” olduğunu tespit ettiğine göre “uzman”lar meseleyi sadece‘ekonomik kriz’le açıklama kolaycılığ­ına kaçmamalı.

Benzer şekilde iktidar da sandıktan çıkan esas mesajı görmeyip yine yanıltma ve aldatmaya devam ederse çok daha büyük kaybetmeni­n hazırlığın­ı yapıyor demektir. Esasında iktidar, ‘kazandığı’ seçimleri bile özde ve temelde kaybediyor­du. Haksız, hukuksuz, adaletsiz kazanmalar hiç bir zaman kalıcı olmaz olmadığı bir defa daha görüldü.

Sandıktan çıkan neticeleri­n hayırlı olmasını ve ülkemizi“adalet yolu”na sevk etmesini arzu ederiz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye