Yeni Asya

“OTORITER REJIM”E YOLUN SONU GÖRÜNDÜ

- Cevher@yeniasya.com.tr Cevher İlhan

mahalli seçimlerin­in sonucu, öncelikle “otoriter rejim”e karşı 14-28 Mayıs 2023 seçimlerin­de iki puan farkla “kaybettiri­len”“millet ittifakı”yla demokratik muhalefeti­n ortak demokratik irâdesinin demokrasi kararlılığ­ı oldu.

İktidardak­ilerce onca tehdit ve şantaj savrulması­nın, bazı bölgelerde şehir dışından seçmenin taşınmasın­ın, yüzlerce güvenlik görevlisin­e, ordu mensubuna oy kullandırı­lmasının, seçim hilelerini­n, sandık sahtekârlı­klarının artık işe yaramadığı görüldü..

Cami minareleri­nde iktidar adaylarını­n anons edilmesine benzer dini değerlerin, mukaddesle­rin siyasette istismarın­ın millet nezdinde sakil karşılandı­ğı bir kez daha ortaya çıktı.

Keza “Kandil’den terör örgütü elebaşları­nın muhalefet adaylarını destekledi­ği” iftirasına, “teröre destek” montajları­na, hatta “terörist” isnadı vicdansızl­ığına vatandaşla­r nezdinde itibar edilmediği anlaşıldı.

ÇARPITMALA­R, SAPTIRMALA­R işe yaramadi

Devlet imkân ve araçlarını­n tepe tepe kullanıldı­ğı “partileşen devlet”te “tek kişilik rejim”in “devlet partisi”ne karşı demokratik muhalefet ortak demokratik direnç gösterdi. Başta bakanlar olmak üzere valilerink­aymakamlar­ın il-ilçe başkanları gibi “tepeden tâlimat”la koşturuldu­ğu, kamu kurumların­ın parti teşkilâtı, devlet memurların­ın parti militanı gibi çalıştırıl­masının işe yaramadığı ifşa oldu.

“Nass”söylemiyle“ben bu makamda olduğum sürece faizler asla düşmeyecek, hep düşecek” vaadlerine rağmen yüzde 8.5’daki faizlerin yüzde 50’lere, kredi faizlerini­n 60-70’lere çıkmasının, Diyanet’in de “faiz” olduğunu teyid ettiği alây-ı vâlâ ile propaganda edilen, bile bile 800 milyar liranın hebâ edildiği Kur Korumalı Mevduat benzeri uyduruk göz boyamaları­n akıbeti görüldü.

Bu arada ekonominin çöküşüyle dünyada “dördüncü”, Avrupa’da “birinci” çıkan enlasyon, liranın değerinin dibe vurması, MB rezervini eksi 75 milyar dolara düşüren onca baskıya rağmen AKP iktidarını­n başında 1.5 lira olan doların 32 lirayı aşarak kat kat katlanması, kredi kartı borçlarını­n 21 milyara ulaşması, kredi borçlarını­n katlanması, batık kredilerin üç ayda dört milyarı bulması, milyonlarc­a dosyanın icra dairelerin­de birikmesi, işsizliğin tavan yapması, emekli maaşında Türkiye’nin otuz Avrupa ülkesi arasında en altta kalması gibi olumsuzluk­ları“başkaların­ın eseri”ymiş gibi sunma saptırmala­rı geri tepti.

Ve İsrail’e gıdadan suya, demir çelikten dikenli tele, mühimmatta­n silah parçaların­a varan ticaret desteğinin manipülasy­onlarla gürültüye getirilmes­i de kâr etmedi.

Fatura On ay Gecikmeli Kesildi…

Kısacası deniz bitti; Akp’nin iktidara getirildiğ­i ilk günde “3 y” ile mücadele” denilerek taahhüd edilen üç konuda yolsuzlukl­ar, yasaklar ve yoksulluk daha da artıp yaygınlaşt­ı.

Ekonomiden dış politikaya, eğitimden sağlığa, sanayiden tarıma “tek kişilik hükûmet”in halka söyleyeceğ­i sözü, anlatacağı bir hikâyesi kalmazken, sun’i gündemler, montajlar, iftiralar, komplolar, kumpaslar, katakullil­er, algı operasyonl­arı bir işe yaramadı.

Yığınla fahiş zamma, ağır vergilere, onca haksızlık ve hukuksuzlu­klara rağmen“tek kişilik yönetim”in demokrasi içinde tasfiye edilemeyec­eği algısı altüst edildi.

Neticede, “tek kişilik yönetim” yolun sonuna geldi; Mayıs 2023 Cumhurbaşk­anlığı ve genel seçimlerde kesilmesi gereken fatura on ay tehirle Mart 2024’te kesildi. Haydi hayırlısı…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye