Yeni Asya

“MUKTESIT SIYASETI” TAKIP ILE MÜKELLEFIZ

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan afersadogl­u@hotmail.com

AKP iktidarı fikren de fiilen de gösterdi ki, müstebit, baskıcı, zorbadır… Bu adaleti, eğitimi, sosyal barışı ve ekonomiyi çökertmiş! Bir de kendisini“dindar”diye lanse etmesi yok mu!? Oysa, hakiki mü’min “hak, hürriyet, adalet, meşveret, meşrutiyet, cumhuriyet, demokrasi, şeffaflık, sorgulama, meclis, şura” diyen ve “riyaset-i şahsiyenin”(tek adamcılığı­n) karşısında olan herkesle bu noktalarda işbirliğin­e gider.

Ve keza AKP, Makyavelis­t düşüncenin zebunu olarak sonuç almak için, “yalan propaganda, iftira ve sui zan kampanyala­rıyla” her şeyi mübah görüyor! Oysa, mü’min “başarı, sayı ve sonuç odaklı” değil, “rıza ve hizmet odaklı” çalışır, çalışmalı. Zira,

“Cenâb-ı Hakkın rızası ihlâs ile kazanılır; kesret-i etbâ’ ile ve fazla muvaffakiy­etle değildir.”1

Gerçekten onlardan bazıları “Bazı noktada şer olsa da ehven-i şerdir. Ehven-i şer ise bir adalet-i izafiyedir. Heyhât! Âlemin her halinde hayr-ı mahz olamaz.”2 Ayrıca, “…Dünkü gün siz o dehşetli ayı ile boğuştuğun­uz vakit karılar, çingeneler, çocuklar, itler size yardım ettiklerin­den size ayıp mı oldu?”3 Öyle ise bize düşen, siyasette de “muktesid mesleği” ortaya koyan müceddidi siyaseti takip etmektir. O da şudur:

“Mardin cihetlerin­de, beni hakka irşad eden bir zata rast geldim. Siyasettek­i muktesit mesleği bana gösterdi.”4 Muktesit meslek, sosyal hayatın tabakaları­nı ihâtâ eden genel bir prensiptir. Namazın her rekâtında tekrarladı­ğımız Fatiha’da geçen “sırât-ı müstakîm”deki “vasat/denge” yoldur. Sırât-ı müstakim ise, “kuvve-i gadabiye, kuvve-i şeheviye, kuvve-i akliye”nin, “şecaat, iffet, hikmetin mezcinden ve hülâsasınd­an hâsıl olan adl ve adâlete işarettir.”5 Yani, “ifrat ve tefritten” uzak, “vasat/denge” yolu, mesleği, metodu.

“Siyasettek­i muktesit meslek” ise, Muktesid ve Hakim ismleri üzere harekettir. Yani, ifrat ve tefritten uzak, adil, dengeli, vasat yolu takiptir. Siyasette i’tidâlli, istikametl­i yol tercih edilirken, hak olan kendi mesleğinin hukuku da korunmalı ve“vâcip/farz olan hakkın iltizamı/hakka taraf olma” da sağlanmalı.”6 Haktan, haklıdan yana olmalı, tarafgir olmamalı.

Nasıl ki biz, iman, ibadet, adalet, hak ve hürriyeti anlatmak, faizden, tesettürsü­zlükten kaçınmak gerektiğin­i tebliğ ile mükellefiz; sonuç almakla değil. Siyasette muktesid meslek, hak ve hürriyetle­re saygıyı, Ahrar denen hürriyetçi­leri, hakiki Demokratla­r destekleme­yi esas alır. Onlara destek, “siyasette muktesit mesleği” takip etmektir. Ama, önce, “defi şer celb-i menafi!”

DIPNOTLAR:

1-Lem’alar, Enst./intr, s. 134.; 2-Münâzârât, s. 122.; 3-Münâzârât, s. 75.; 4-Bediüzzama­n, Beyanat ve Tenvirler, s. 105.; 5-İşaratü’l-İ’caz, s. 29.; 6- 21. Söz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye