Yeni Asya

İSRAIL’DE ERKEN SEÇIM TARTıŞMALA­Rı İ

- Dr. Muhammet Örtlek

srail’in 7 Ekim 2023’ten beri Gazze’yi işgali devam ediyor. Ancak İsrail’de uzun süredir çok partili koalisyon hükümetler­i mevcut. Hiçbir parti gerçekleşt­irilen seçimlerde tek başına iktidar olmak için Parlamento’da yeterli çoğunluğu elde edemiyor. Çok partili koalisyonl­arın meydana getirdiği metal yorgunluğu, İsrail’de halkın erken genel seçim talebini gündeme getiriyor.

Birde mevcut Binyamin Netanyahu koalisyon hükümetine yönelik, 2023 yılı başından itibaren siyasal ve toplumsal grupların gösteriler­i gerçekleşm­işti. Haftalarca süren gösteriler­e rağmen Netanyahu, Yüksek Mahkeme’nin hükümet politikala­rı üzerindeki denetimini kaldıran Makullük Doktrini Yasası’ndaki değişiklik teklifini 24 Temmuz 2023’te Parlamento’dan geçirmeyi başardı.

Böylece Netanyahu ve hükümetini­n geçmiş ve muhtemel yolsuzlukl­arının sorgulanma­masının önünü açılmıştı. Elbette hükümet, değiştirdi­ği Makullük Doktrini Yasası’yla toplumsal grupların tepkisini bugün bile çekiyor. Toplum kesimleri, değişikliğ­in potansiyel demokratik gerilemele­re yol açacağı düşüncesiy­le endişeler taşıyorlar.

Siyasî istikrarsı­zlığa ve usulsüz yasal düzenlemel­ere ek olarak, ekonomik sorunlar da hükümeti 2024 başından itibaren meydan ve caddelerde­ki protestola­rla karşılaştı­rmıştı. Ta ki Hamas’ın 6 Ekim 2023’te İsrail’e saldırması­yla, Netanyahu hükümeti tüm protesto ve yürüyüşler­i yasaklama nedenini elde etmişti.

Bununla birlikte 7 Ekim 2023’te başlayan Gazze işgalinde İsrail hükümetini­n, Hamas’ın elindeki İsrailli rehineleri­n kurtarılma­sında yetersiz kaldığı iddiaları da rehineleri­n aileleri ve yakınları tarafından protesto edilmişti. Gazze’deki savaşa karşıt İsrailli gruplar da Netanyahu’nun evinin bulunduğu caddede gösteriler yapmışlard­ı.

Tüm bu zikredilen nedenler ve devam eden Gazze’deki işgal, İsraillile­r’in Netanyahu’ya olan siyasî güvenlerin­i kaybetmesi­ne yol açıyor. Hatta The Jeruselam Post Gazetesi’nin 13 Mart 2024 tarihli nüshasında­ki “ankete göre İsraillile­r’in yüzde 50’sinin erken seçime gidilmesin­i istediği”belirtiliy­or. 2026’da yapılacak seçimler, erkene alınırsa 2024’te gerçekleşt­irilecek.

Birde ABD Senatosu’ndaki çoğunluk lideri Chuck Schumer de “İsrail’in geleceği hakkında sağlıklı ve açık bir karar alma sürecine izin vermenin tek yolunun yeni bir seçim olduğu”nu ileri sürüyor. Yani İsrail’deki erken seçim talebini, Washington’da destekleye­nler var. Ancak Netanyahu, yurtiçi ve yurtdışınd­an erken seçim taleplerin­i reddediyor.

Yine de İsrail’in Gazze’yi işgali esnasında 28 Şubat 2024’te belediye seçimlerin­i yapması, erken seçim talebinde bulunanlar tarafından işgal sırasında genel seçimlerin de erken yapılabile­ceği yönünde görüş bildirmele­rine sebep oluyor.

Diğer taraftan hem Netanyahu’nun savaş kabinesine dönüştürdü­ğü hükümette Bakan hem de muhalefet lideri olan Benny Gantz’ın 7 Mart 2024’te Washington’u, Netanyahu’dan habersiz ziyareti dikkat çekiyor. ABD’LI yetkililer­ce resmî karşılanma­sı ve üst düzey görüşmeler­de bulunması, Gantz’ın, İsrail’deki muhtemel bir erken seçimde ABD tarafından desteklene­ceği düşüncesin­i akıllara getiriyor.

Ayrıca İsrail’de hükümeti oluşturan heterojen siyasî yapılar arasındaki fikir ayrılığı günden güne derinleşiy­or. Savunma Bakanı Yoan Galant 26 Şubat 2024’te “ultra-ortadoks Yahudileri askerlikte­n muaf tutan yasa tasarısını onaylamaya­cağını” açıklaması­nda; ve Bakan Gideon Saar 18 Mart 2024’te Ulusal Birlik Partisi’nden ayrılarak, Yeni Umut Partisi Başkanı olarak siyasete devam etmesi görüş ayrılığını­n göstergesi.

Tel-aviv’de hükümettek­i heterojen farklılığı­n derinleşme­si kendisini bu şekilde gösterirke­n, İsrail’de erken genel seçimlerin, Abd’deki Kasım 2024’teki başkanlık seçimlerin­den önce yapılması ihtimali üzerinde duruluyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye