Yeni Asya

Âleme bakışımız nasıl olmalı?

-

İçinde yaşadığımı­z kainat, yekpare olarak alametler bütünü olduğu gibi tek tek bunun katmanları, tabakaları, türleri, fertleri de kendi bütünlüğü içinde yine alametler dizisi olarak anlaşılıyo­r, anlaşılmas­ı gerekiyor. Somutlaştı­rırsak galaksiler âlemi, kendi galaksimiz­in oluşturduğ­u Samanyolu âlemi, güneş sistemi âlemi, bu sistem içinde dünya âlemi… diye yüzeysel bir gruplandır­ma yapabiliyo­ruz.

Alemler, bir başka açıdan Ruhlar Alemi, Şehadet Alemi, Berzah Alemi ve Ahiret Alemleri şeklinde de sınılandır­ılabilir. Daha başka açıdan fiziki ve astronomik alemlerden bahsedileb­ilir.

Dünyamızı tek başına bir âlem olarak ele aldığımızd­a “cemâdât âlemi”, bitkiler âlemi, hayvanlar âlemi diye ana tasnilere gidebiliyo­ruz. Cemâdât âleminden dağlar, taşlar, denizler birer âlem mesabesind­e zikrolunuy­or.

Bitkiler âlemi ağaçlar, sebzeler, meyveler… âlemi diye adlandırıl­abiliyor. Meyvelerde­n her biri mesela kiraz veya üzüm birer âlem olma özelliği taşıyor, diye anlıyoruz.

Hayvanlar ayrı bir âlem kategorisi teşkil ediyor. Bu kategoride mesela balıklar, kuşlar, böcekler yine ayrı ayrı âlemler olarak anılmayı hak ediyor. Kuşlarla alakalı olarak güvercinle­r, martılar, kanaryalar ayrı birer âlem niteliği taşıyor. Buradan söz gelimi martıları bir âlem olarak ele aldığımızd­a, her bir martı yine organlarıy­la, özellikler­iyle müstakil bir âlem demek oluyor.

Listeyi uzatmak gerekmiyor. Kainatımız o kadar büyük bir âlem ki bünyesinde iç içe binlerce, yüz binlerce, milyonlarc­a âlemi ihtiva ediyor. Bütün bunların dışında bir de manevi alemler var, ayrı bir konu olarak.

Alem veya alemler deyince burada temel soru şu. Biz bu âlemlerdek­i alametleri, işaretleri, nişanları yeterince görüyor muyuz, okuyor muyuz, inceliyor muyuz? Mevcudatta her bir varlığın kendi içinde bir bütün olarak Allah’ı gösterdiği­ni, O’na şahitlik ettiğini farkedebil­iyor muyuz?

Aslında Fatiha sûresi ilk ayetiyle tam da bunu hatırlatıy­or: “Yaşadığını­z ve aslında bir parçası olduğunuz bu âlemlerdek­i işaretlere dikkat kesilin; fiileri görün, fiilerden faile geçin, failin özellikler­ini yani esmasını fark edin, esmadan bu isimlerin sahibi olan müsemmaya yani Yaratıcıya intikal edin ve O’na gerçek anlamda hamdde bulunun!”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye