Yeni Asya

İTTIFAK SANDıKTA KURULDU, AMA...

- Kâzım Güleçyüz irtibat@yeniasya.com.tr

Siyasî tarihe “demokrasi mücadelemi­zin en önemli dönüm noktaların­dan biri” olarak geçecek gibi görünen 31 Mart 2024 yerel seçimine partiler ittifak yapmadan ayrı ayrı girerek yarıştılar. Mayıs-2023’teki milletveki­li ve cumhurbaşk­anı seçimlerin­e birlikte girmiş olan Millet İttifakı partileri de öyle yaptılar. Sonuçlara baktığımız zaman şunu görüyoruz: 2023’te DP, SP, DEVA ve Gelecek Partilerin­in adaylarını kendi listesinde­n gösteren CHP yüzde 25.35 oy almış. Seçime ayrı giren İyi Parti’nin oyu yüzde 9.69. Toplam 35.04.

Cumhurbaşk­anı seçiminin 28 Mayıs’ta yapılan ikinci turunda Millet İttifakı adayı Kılıçdaroğ­lu’nun aldığı oy oranı ise yüzde 47.84 oldu. 31 Mart seçiminin sonuçların­a da bakarsak: CHP yüzde 37.74 oy alırken, İttifakın diğer partilerin­den SP yüzde 1, DP, DEVA ve Gelecek Partileri bindelik küsurlarda kalmışlar. İttifakla yolunu ayıran İYİ Parti’nin oyu ise yüzde 3.77. Bu sonuçları karşılaştı­rınca şunu görüyoruz: 2023’te dört partiyle ittifak yaparak yüzde 25 oy alan Chp’nin, 2024’te partiler düzeyinde bir ittifak yapmadan girdiği seçimde bu oranı yüzde 37’nin üzerine çıkarması dikkat çekici.

Kazandığı illerdeki aday profilleri­nin, genelde Millet İttifakınd­aki ortak paydaya uygun özellikler taşıyor olması da manidar. Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş da öyle, Giresun’da başkanlığı kazanan SP kökenli Fuat Köse de, Balıkesir’de seçimi kazandıkta­n sonra Zağanos Paşa Camiinde sabah namazı kılarak göreve başlayan Ahmet Akın ve diğer birçok isim de. Gerçi istisnalar da var, ama geneli böyle. Bunun da sonucu olarak Chp’nin oy oranı kendi bilinen potansiyel­inin çok üzerine çıkarak yüzde 38 gibi bir rakama dayanmış.

Bu oran 2023’teki milletveki­li seçimi sonucuna göre büyük bir başarıya ve Özgür Özel’in “Türkiye ittifakı” dediği bir taban ittifakına işaret ediyor, ama cumhurbaşk­anı seçimi ikinci turundaki yüzde 48’in on puan altında kaldığını da gözden kaçırmamak gerekiyor.

Gerçi o yüzde 48’de Millet İttifakı dışındaki partilerde­n gelen desteğin de payı var. Ve Türkiye’nin tek adam rejimini tasfiye edebilmesi için, demokrasi ve hukuk ortak paydasında buluşan bir dayanışmay­ı yüzde 48’in çok üzerine çıkarması kaçınılmaz bir zorunluluk.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye