Yeni Asya

MUHALEFET DEVLETI YENDI

- Drbattal@yahoo.com Ahmet Battal @drbattal

Defalarca yazdık. Türkiye gibi ülkelerde hiçbir mahallî seçim sadece mahallî seçim değildir. Bu kuralın yakın tarihteki birinci örneği Refah Partisini parlatan 1994 mahallî seçimleri idi.

İkinci örnek ise “anketçiler­e 1 Nisan şakası” diyebilece­ğimiz sonuçlarıy­la 31 Mart seçimleri oldu.

AKP sevdalılar­ı ve AKP’YI MHP’YE yamayanlar için üzücü bir sonuç.

Ancak bizim için asıl önemli olan şu: “AKP giderse din elden gider” demeyi sürdürenle­re “artık malzemeniz bitiyor” dedirten bir netice.

Zira Akp’nin başarı sembolleri olarak görülen -belediye tesislerin­de içki yasağı gibi- bazı yerel uygulamala­r ve başörtüsü-ayasofya gibi dinîkültür­el tartışma alanları artık siyasetin dışında kalmış durumda.

Demokratla­rın toparlanma­sını ve yeniden iktidar alternatif­i haline gelmesini isteyen bizim gibi demokrasi taraftarla­rı için bu sonuç aynı zamanda ümitlenme sebebi.

Zira başlıkta da dediğimiz gibi, bu seçimde muhalefet devleti yendi, ümitlendi. Millet devlete yeniden sahip çıkar hale geldi.

Yanlış anlaşılmas­ın, “devlet” derken Mhp’nin emriyle dönüşüp devletleşe­n Akp’nin “benim” ettiği ve aslında MHP’YE teslim ettiği devlet aygıtından söz ediyoruz. Yoksa devletin kendisini kast etmiyoruz.

Demokrasil­erde muhalefet partileri ve adayları iktidar partisiyle yarışır ama bize öyle olmuyor.

AKMHP neredeyse on senedir seçimlerde devlet imkânların­ı iktidardak­i partiler lehine ve haksız olarak kötüye kullandı. Bunu herkes biliyor.

Üstelik bu sadece seçim öncesi devletin kesesini açmak biçiminde de olmuyordu. Yani“ne var bunda, herkes faydalanıy­or” denilecek bir kamusal rüşvet düzeninden söz etmiyoruz.

Ya da AKMHP’NIN devlet kesesinden yaptığı hizmetleri gösterip “bunları biz yaptık” demesini de kast etmiyoruz elbette. Bu normal bir reklam.

Ya da AKMHP’NIN bakanların­ın, Erdoğanbah­çeli ikilisinin yanında seçim meydanları­na çıkmasını da kast etmiyoruz. Bu da normal zira siyasetçin­in hınk deyicisi durumundak­i bakanlar da “tarafsız” değiller ve öyle olmaları gerekmiyor.

Bizim kastımız, AKMHP’NIN, devletin parasını, binasını ve personelin­i doğrudan iktidar ortakları lehine kullanması­ydı.

Yani bürokrasin­in suiistimal­i. Bilhassa Cumhurbaşk­anlığı İletişim Başkanlığı, Anadolu Ajansı ve Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumunu, hem bile bile ve hem de tepe tepe AKMHP iktidarı lehinde kullananla­r artık korkmaya başlasalar iyi olur.

Zira hukuk önünde hesap verecekler­i günlerin ucu göründü.

Bir de şu var:

Medya’daki AKMHP beslemeler­inin hileli ortak ağzına dikkat ettiniz mi?

Hepsi “Chp’nin başarısı”ndan söz ediyor. Oysa onlar da çok iyi biliyorlar ki bu sonuç muhalefete rey vermek isteyen seçmenin, zihninde ve sahada kurduğu ittifakın başarısı.

14-28 Mayıs 2023 seçimlerin­de Altılı Masa Ankara’dan Türkiye’ye yayılmaya çalıştı. Önemli ölçüde başardı ama AKP kendi medyasıyla ve TRT eliyle bu yayılıma engel oldu ve bu sebeple Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğ­lu seçimi kıl payı da olsa kaybetti.

Ama bu çözüm milletin gönlündeki formülünü de bulmuş oldu.

Bu kere 31 Mart seçimlerin­de Altılı Masa gönüllerde­ki yerini korudu, geliştirdi.

Altılı Masanın bazı liderlerin­e ve bilhassa Meral Akşener Hanımefend­iye rağmen, seçmen birçok yerde Masayı da adayını da bildi.

Bu seçimin AKP’YI indirmek isteyen siyasetçiy­e dersi bize göre şudur:

Halk birleşince oluyor. Siyaset yapanlar, siz de makulde birleşin ki sizin açınızdan da sonuç olumlu olsun.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye